Közélet

Az 1956-os forradalom bölcsője Szegeden ringott

Az 1956-os forradalom bölcsője Szegeden ringott

2023. október 16., hétfő
Az 1956-os forradalom bölcsője Szegeden ringott

A budapesti forradalmi események előtt egy héttel, 1956. október 16-án létrejött Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ). A megalakulás évfordulóján „Az 1956-os forradalom és szabadságharc tudományos kutatása, valamint helye az oktatásban” című konferenciát tartottak az SZTE rektori hivatalában.

„Ahogyan Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin Nobel-díja az SZTE védjegyévé vált,

úgy lehet a mindenkori szegedi egyetemi polgár és minden szegedi is büszke arra, hogy az ötvenhatos forradalom bölcsője itt, a szegedi egyetemen ringott”

– emelte ki előadásában Haág Zalán. Az egyetem oktatója részletesen elemezte a szegedi felsőoktatási intézmények helyzetét a forradalom leverését követően, és ismertette az ötvenhatos megtorlás során szankciókkal sújtott egyetemi polgárokkal kapcsolatos fontosabb információkat.

SÚLYOS SZANKCIÓKAT KAPTAK A SZEGEDI EGYETEMI POLGÁROK

Összesen 260 embert kapott kisebb vagy jelentősebb súlyú büntetést a szegedi hallgatók és oktatók közül, 22 főt ítéltek jogerősen börtönbüntetésre, de az előzetes letartóztatások vagy épp „preventív” őrizetbe vételek miatt jóval többen szenvedték el hosszabb-rövidebb időre szabadságuk elvesztését. Másokat enyhébb büntetéssel sújtottak – például kizárták őket az ország összes felsőoktatási intézményéből. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak mintegy 10 százaléka kapott büntetést ötvenhatos szerepvállalása miatt, míg sokan külföldre távozva kerülték el a felelősségre vonást.

Az események egykori vezéralakja, a MEFESZ alapító tagja, Kiss Tamás felidézte az ’56. október közepi szegedi egyetemi események euforikus hangulatát, míg Jancsák Csaba, az SZTE Emlékbizottsága titkára a MEFESZ szervezeti céljairól, identitásáról beszélt. Miklós Péter címzetes egyetemi tanár az újszentiváni Putnik Tivadar személyes sorsának bemutatásán keresztül tette átélhetővé a 67 évvel ezelőtti, világtörténelmi jelentőségű hetek történéseit.

A MEFESZ egykori alapítói és az egyetem polgárai közösen emlékeztek 1956. október 16-i eseményekre

A konferencia után a MEFESZ-alapító Lejtényi András emléktáblájánál, illetve a Bölcsészkar melletti MEFESZ-emlékműnél helyezték el a tisztelet és az emlékezés koszorúit.

A megemlékezés az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Auditórium Maximumban tartott ünnepi választmányi ülésével zárult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.