Közélet

Vége az író sztrájknak

Vége az író sztrájknak

2023. szeptember 25., hétfő
Vége az író sztrájknak

Ma még nem érezzük a hatását, de meg lesz a böjtje annak, hogy az amerikai filmesek közel fél éven át nem írtak forgatókönyvet és nem álltak kamera elé. Úgy tűnik, hogy ennek lassan vége, mert megegyeztek a felek. A Hollywood egészét megbénító színész- és írósztrájk május elején indult, először csak az írók leállásával. Az Amerikai Írók Céhének (WGA) munkabeszüntetéséhez később csatlakozott a színészeket összefogó szakszervezet a SAG-AFTRA is, hogy a színészeknek is jobb fizetést és munkakörülményeket harcoljanak ki.

A szerzők azért hagyták abba a munkát, hogy magasabb minimálbért, valamint sorozatok esetében folyamatos foglalkoztatást és a streamingen aratott siker arányában bónuszt is követeljenek a filmstúdióktól.

146 nap leállás után vasárnap megállapodás született

-jelentette be az Amerikai Írók Céhe.

A szervezet szerint „a végleges szerződés megfogalmazásától függően elvi egyezségre” jutottak a felek. Az Amerikai Írók Céhe azt is közölte, hogy a megállapodás kivételes, hiszen jelentős előnyökkel és védelemmel ruházza fel az írókat a korábbi állapotokhoz képest. Részletesen nem fejtették ki, hogy a filmstúdiók és producerek végül milyen pontokat fogadtak el.

A feltételek véglegesítése csak pár nap alatt átfutó formalitás. A szerződés szövegét pedig megszavaztatják a tárgyalásokat bonyolító testülettel, majd jóváhagyatják a WGA vezetőivel és végezetül voksolnak róla a tagok is. Ha ezen átmegy, és a szakszervezetek képviselői aláírják, akkor mehet tovább a munka. Ez lesz az a pont, amikor a nyilvánosság is többet megtudhat majd arról, hogy az írók mit értek el a tárgyalásokon.

Ahhoz, hogy a sztrájk teljesen véget érjen és az eddig elkezdett vagy tervezett projekteken újra elkezdjenek dolgozni, még a színészekkel is meg kell egyeznie a stúdióknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.