Közélet

Hankó Balázs: a magyar felsőoktatás egyre sikeresebb

Hankó Balázs: a magyar felsőoktatás egyre sikeresebb

2023. szeptember 15., péntek
Hankó Balázs: a magyar felsőoktatás egyre sikeresebb

A díjakat átvevő kiváló oktatók hivatástudatának és szolgálatának köszönhető, hogy míg négy évvel ezelőtt hét magyar egyetem volt a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek öt százalékában, mostanra 11-re nőtt a számuk, a tudományos teljesítmények száma 78 százalékkal emelkedett, a magyar szabadalmak, védjegyek száma pedig megnégyszereződött -hangsúlyozta Hankó Balázs.

A megújult magyar felsőoktatásban egyre többen tanulnak, idén mintegy 107 ezer új hallgatót vettek fel - tette hozzá az államtitkár.

Hankó Balázs beszédében kérte a kitüntetettek támogatását és együttműködését annak érdekében, hogy 2030-ra a világ legjobb 100 egyeteme között legalább egy, a legjobb 100 európai között legalább három magyar felsőoktatási intézmény lehessen, valamint ahhoz, hogy Magyarország bekerülhessen Európa legjobb tíz és a világ legjobb 25 "innovátorországa" közé.

Az államtitkár véleménye szerint kulcsfontosságúak a közösségért, a hivatásáért, a családjáért és a rábízottakért felelősséget vállalni kész fiatalok.

A jövő egyetemén a hallgató már nem passzív, hanem közösséget teremt, a tanár pedig a tudását, tapasztalatát megosztó mentorként van jelen - emelte ki Hankó Balázs.

A reménység laboratóriumává, kultúránk, értékeink őrzőivé, nemzetünk tudásgazdaságának szereplőivé

válhatnak a magyar egyetemek, ahogyan fogalmazott az államtitkár.

A rendezvényen átadtak 18 főiskolai tanári kinevezést, valamint két rektori megbízási okiratot. Öten vehettek át Eötvös József-, Szent-Györgyi Albert- és Kármán Tódor-díjat, tízen pedig Trefort Ágoston- és Apáczai Csere János-díjat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.