Közélet

A CSOK kiterjesztését várja a kormánytól a KDNP

A CSOK kiterjesztését várja a kormánytól a KDNP

2023. szeptember 21., csütörtök
A CSOK kiterjesztését várja a kormánytól a KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztését, csok plusz program benyújtását várja ősszel a kormánytól - mondta Simicskó István, a KDNP parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének szünetében csütörtökön Esztergomban.

A KDNP frakcióvezetője a két kormánypárti frakció közös sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a mostaninál szélesebb körű családtámogatási formát 2024 elején be lehet majd vezetni.

Simicskó István kiemelte: nagyon fontosnak tartják, hogy a Fidesz-KDNP-kormányban a családpolitika erős legyen. A családok jelentik a társadalom alapsejtjeit és a segítésük, támogatásuk kulcsfontosságú a nemzet jövője szempontjából. Különösen igaz ez, amikor nehéz időszakot élünk, háború van, infláció van - mutatott rá. Látják a kormány családpolitikájának az eredményeit, több gyermeket vállalnak a magyar családok - jegyezte meg.

Kifejtette: 2010 óta 160 ezerrel több gyermek született a kabinet családtámogatási rendszerének köszönhetően úgy, hogy a szülőképes korú nők száma sajnálatos módon csökkent. Hozzátette: az Európai Unión belül a születési arányszám Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben. Nem tartanak még ott, ahol szeretnének: a kormányzás eleji 1,23-as születési ráta mostanra 1,6-ra emelkedett, de jó lenne, ha ez 2-re nőne - jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy

a Gyurcsány-kormány idején gyakorlatilag minden családtámogatási formát felszámoltak,

így az otthontámogatási rendszert - úgy, ahogy volt - megszüntették, ahogy a gyermekek utáni adókedvezményt is. Vannak ilyen figyelmeztető jelek a magyar politika múltjában - fogalmazott, hozzátéve: ők ezt nem szeretnék.

Ha a kormány kibővíti a családtámogatás rendszerét, akkor példát tudnak mutatni Nyugat-Európa számos országának, hogy

nem a migráció a megoldás a demográfiai problémák orvoslására, hanem az, hogy minél több gyermeket vállaljanak a családok"

- hangoztatta.

Kérdésre válaszolva úgy értékelt, van esély arra, hogy 2024-től növekedési pályára kerüljön a gazdaság és több forrás álljon rendelkezésre. A konkrét javaslatok az őszi ülésszakon kiderülnek, azt kérte, a KDNP-frakció tagjai is gondolják végig, milyen értékes többletet tudnak adni a törvénymódosításhoz.

További felvetésre, a pedagógusok béremeléséről azt mondta: maximális szövetségesként tekint a pedagógusokra, akiket meg kell becsülni, és akiknek a részéről jogos igénynek nevezte a béremelést. Várják, hogy a Magyarországnak járó pénzek megérkezzenek Brüsszelből, és a kormány rendezni tudja a vállalását.

Simicskó István a külföldi kampányfinanszírozás ügyéről azt mondta: a magyar szolgálatok kiváló munkát végeznek, rendszeresen adnak tájékoztatást a nemzetbiztonsági bizottság ülésein. Mindenkinek érdeke, hogy Magyarország ilyen típusú kiszolgáltatottságát megszüntessék - tette hozzá.

Az iskolai kadétképzésről szóló kérdésre közölte: 150 középiskola kötött szerződést a Magyar Honvédséggel, és támogatja, hogy az egyházi fenntartású iskolák is vegyenek részt benne.

Simicskó István beszámolt arról is, hogy a hagyományoknak megfelelően a KDNP külön frakcióülést is tartott szerda délután. Ezen meghallgatták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszámolóját, amely érintette az orosz-ukrán háborút is. Áttekintették az előttük álló időszakot, az ősszel tárgyalni tervezett törvényjavaslatokat, "egyfajta feladatszabás zajlott".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.