Közélet

Novák Katalin Kárpátalján: tizenötmillió magyar erejét hoztam ma ide önöknek

Novák Katalin Kárpátalján: tizenötmillió magyar erejét hoztam ma ide önöknek

2023. augusztus 22., kedd
Novák Katalin Kárpátalján: tizenötmillió magyar erejét hoztam ma ide önöknek

Hónapok óta vártam már ezt a pillanatot – fogalmazott Novák Katalin a beregszászi római-katolikus templomban az ökumenikus istentiszteleten elmondott beszédében kedden. A köztársasági elnök felelevenítette legutóbbi, novemberi látogatását, mint mondta, soha nem felejti el a pillanatot, amikor a templomi kórus tagjai közt felfedezett egy kismamát. „A háború kitörése után született meg a döntés, hogy erre a világra is érdemes gyermeket hozni” – mutatott rá, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik kitartanak, építik és vezetik a közösséget – tudósít a Magyar Nemzet.

Az államfőt vastaps fogadta, amint belépett a templomba, és beszéde végét is taps kísérte.

– Hálás vagyok, hogy végre elhárultak az akadályok, és itt köszönthetem önöket Kárpátalján – hangsúlyozta Novák Katalin. Mint mondta, nehezen teszi fel a kérdést, amelyet néhány nappal ezelőtt Esztergomban is feltett: hogy vannak? 

Hogyan tehetném fel ezt a kérdést 544 nappal a háború kitörése után? Hogyan tehetném fel a kérdést, hogy vannak azok, akik gyászolnak, akik szétszakított családban élnek? És mégis azért vagyok itt, hogy önöktől is megkérdezzem, hogy bírják? Miből merítenek erőt?

Azt mondta, látogatásának egyik célja éppen az, hogy segítsen erőt gyűjteni a kárpátaljai magyar közösségnek.

Tizenötmillió magyar erejét hoztam ma ide önöknek Beregszászra

– mutatott rá.

Novák Katalin elmondta, erőt kell merítenünk közös, ezeréves történelmünkből, egymásból, a közösség tagjaiból, a segélyszervezetek munkájából. „S leginkább merítsünk erőt közös keresztény hitünkből” – hangsúlyozta. Hozzátette, látogatását megelőzően megkérte saját hitközössége tagjait, hogy írjanak imádságot kárpátaljai honfitársainknak, ezt imádkozták el a beregszászi templomban. 

Adj bölcsességet a döntéshozóknak, hogy felismerjék a békéhez vezető utat

 – zárta az imát az államfő.

A Magyar Nemzet cikke ITT olvasható.

Korábban írtuk: 

https://szegedma.hu/2023/08/novak-katalin-megerkezett-karpataljara

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.