Közélet

Újabb 18 százalékkal emelkedik az ápolók bére, márciusban pedig újabb emelés jöhet

Újabb 18 százalékkal emelkedik az ápolók bére, márciusban pedig újabb emelés jöhet

2023. július 1., szombat
Újabb 18 százalékkal emelkedik az ápolók bére, márciusban pedig újabb emelés jöhet

A kormány köszönetet mond az egészségügyi dolgozóknak, azért az elkötelezett munkáért, amit nap, mint nap nyújtanak a betegek ápolása és gyógyulása érdekében - írta közleményében a Belügyminisztérium a Semmelweis-nap alkalmából.

Az egészségügyi dolgozók iránti megbecsülésünket jelzi, hogy a mostani háborús idők ellenére is júliustól újabb 18 százalékkal emelkedik az ápolók bére és a jövő évi költségvetésben is újabb ápolói béremeléssel számolunk"

- közölték.

Hozzátették, az ápolói béremelés közel 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint.

Júliustól 18 százalékkal emelkedik az ápolók bére és az egészségügyben dolgozók bérfejlesztése átlagosan ugyanilyen mértékben történik meg.

A közlemény szerint a kormány a háború okozta rendkívüli kiadások ellenére 50 milliárd forintot különített el az ápolók és az egészségügyben dolgozók idei alapbéremelésére.

Hozzátették, azápolók bére legutóbb 2022 januárjában nőtt, a mostani emeléssel 2010-hez képest bruttó alapbérük átlagosan négyszeresére emelkedik, és a kormány tervei szerint a béremelés 2024 márciusában is folytatódik. A közleményben kitértek arra is, hogy a kormány az orvosok bérét is jelentősen növelte az elmúlt években. A szakorvosok az ötszörösét, vagy akár kilencszeresét kapják alapbérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója közösségi oldalán emlékezett meg a jeles napról:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.