Közélet

Szombaton a nándorfehérvári diadalra emlékeznek Szegeden

Szombaton a nándorfehérvári diadalra emlékeznek Szegeden

2023. július 17., hétfő
Szombaton a nándorfehérvári diadalra emlékeznek Szegeden

Harci bemutatóval, középkori fegyverekkel, páncélos bajvívással, gyermekprogramokkal és koncertekkel elevenítik fel a csata emlékét. Az ostrom 1456. július 4 és 26 között zajlott le. Július 22-én mértek döntő csapást II. Mehmed török szultán hadaira, 2011 óta ez a nándorfehérvári diadal emléknapja.

A program helyszínéül a szegedi ferences rendház szomszédságában lévő Mátyás tér szolgál. A megemlékezés 2006-ban lépett életre, amikor is a csata az 550. évfordulóját ütötte. A ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai kezdeményezték a rendezvényt, hogy felelevenítsék Hunyadi János török fölött aratott dicső győzelmét. A megannyi történelmi gyásznap mellett szükség van a sikerek hagyományainak ápolására is.

A helyszín történelmileg közvetlenül kapcsolódik az eseményhez. Kapisztrán Szent János vezetésével vonuló keresztesek 1456 nyarán megálltak itt, a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren.

Szegeden ez az egyetlen kulturális program, amely a középkori hagyományokat ápolja és tárja az emberek elé. Pénteken indul a programsorozat a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában egy pódiumbeszélgetéssel. Guessous Majda Mária magyar-marokkói népdalénekes és dalszerző várja az érdeklődőket. Egy koncert keretein belül kelnek életre a magyar és török zenei hagyományok.

Az ünneplők a Klauzál téren gyülekeznek szombat délelőtt. Egy zenés-zajos menettel vonulnak át a ferences templomhoz és kolostorhoz. Élő szerepjáték, interaktív játék, gyermek-lovagitorna, apródiskola és kézműves vásár kapcsolódik mindehhez. Testközelből tapasztalhatják meg az emberek, hogy milyen is volt a tábori élet a fekete sereg számára Hunyadi Mátyás uralkodása alatt.

Középkori fegyver- és hadi bemutató, lovagi bajvívás, haditorna, bábelőadások és táncházak színesítik tovább a programot. A Smyrna együttes kora este a középkori magyar és török zeneművek sorából ad elő egy koncertet. A Fire Fantasy csoport tűzzsonglór előadása zárja a napot.

Borítókép: Nándorfehérvári Emléknapok Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.