Közélet

Kistelepülések sorát mentette meg a falusi csok, dolgoznak az új városi csokon

Kistelepülések sorát mentette meg a falusi csok, dolgoznak az új városi csokon

2023. július 12., szerda
Kistelepülések sorát mentette meg a falusi csok, dolgoznak az új városi csokon

Már négy éve annak, hogy a kormány elindította a falusi csokot. Hatalmas eredményekről lehet beszámolni az eddig eltelt időszakban. Sok olyan település van, amelynek új lendületet, akár mentőövet adott a csok lehetősége. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos számolt be a részletekről.

Több mint negyvenezer befogadott pályázatra 217,4 milliárd forintot biztosítottak 2023. május 31-ig bezárólag.

Folyamatosan vizsgáljuk az immár tizenkét éve meglevő családtámogatási rendszer egyes elemeit, így a kormány a közelmúltban áttekintette a nyolc esztendeje futó csokrendszert is. Azt láttuk, hogy a háború, az elhibázott európai uniós szankciók, a magas kamatok miatt a városi csok nem működik, de a falusi csok igen, így módosításokra volt szükség"

– erről nyilatkozott a Magyar Nemzetnek a falusi csok négyéves évfordulója kapcsán a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A kistelepüléseken, illetve a nagyvárosok tanyáin új ház építésére továbbra is változatlan összegben igényelhető csok

Az érintett településeken ezentúl is lehet igényelni az új lakás, ház vásárlására vagy építésére, illetve meglévő lakások felújítására, bővítésére a támogatást, azaz

  • 1 gyermek esetén 600 ezer forint;
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint;
  • 3, vagy több gyermek esetén 10 millió forint igényelhető.

Továbbra is él az 5 millió forintig való áfavisszatérítés lehetősége és a csok mellé igényelhető 3 százalékos fix kamatozású támogatott hitel is: 2 gyermek esetén 10 millió, 3 gyermeknél 15 millió.

A kistelepüléseken vagy tanyákon való használt lakóingatlan vásárlása és azzal egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén jelentősen nő a támogatás összege 2024, január 1-jétől,

  • 1 gyermek esetén 600 ezer forintról 1 millióra;
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió forintról 4 millióra;
  • 3, vagy több gyermek esetén 10 millió forintról 15 millióra emelkedik.

A 2630 települést tartalmazó teljes lista, ahol igénybe vehető a falusi csok ide kattintva érhető el. Csongrád-Csanád vármegye települései a 66. és 67. oldalon találhatóak.

Gyopáros Alpár kifejtette, hogy közel másfélszeresére emelik a falusi csokot:  

A Kulturális és Innovációs Minisztériumnak a családszervezetekkel egyeztetve 2023 végéig ki kell dolgoznia a városi csok helyett egy új család- és otthonteremtési támogatást. A falusi csok viszont jól működik, így a kisebb településeken ez a támogatás ezentúl is kiemelt jelentőséggel bír majd, pláne úgy, hogy az összeget mintegy ötven százalékkal megemeljük. Így a falusi csok az önrésszel együtt ezután is hatalmas segítséget adhat a családoknak"  

– fogalmazott Gyopáros Alpár.

61 százalékban három vagy több gyerekre igénylik a támogatást,

két gyermekre 38 százalékos az arány és csupán 1 százalékban veszik igénybe a pénzösszeget egy gyerek után.

Kiemelte a kormánybiztos, hogy több helyen egyenesen valóságos csodát tett a falusi csok. Váraszót emelte ki példaként. Ezen a kis északi-hevesi zsákfaluban minden lakás elkelt, egyre több fiatal költözik oda, hiszen biztosított a nyugodt, kiszámítható jövőkép. A Magyar Falu programnak is köszönhető a falu kiemelkedő fejlődése. Községháza, óvodaudvar, orvosi rendelő épült sok minden más újítás mellett, ami korábban kivitelezhetetlen lett volna a kormány segítsége nélkül. Somogy vármegyében is rohamos a kisebb települések fejlődése. Itt Kaposmérő és Libickozma példáját hozta fel etalonként.

A legfrissebb Magyar Közlönyből az is kiderült, hogy a Babaváró támogatást januártól emelt összegben igényelhetik azok a házaspárok, ahol a feleség 30 év alatti, valamint 2024 végéig továbbra is igénybe tudják venni a 30 és 40 év közötti várandós nők. 2023 végéig mind a Babaváró támogatás, mind a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a jelenlegi változatlan feltételekkel igényelhető. Az úgynevezett városi csok helyett új támogatást dolgoz ki a kormány – olvasható a közleményben.

A 4 éve bevezetett Babaváró támogatást eddig csaknem 220 ezer család vette igénybe 2125 milliárd forint összegben, és eddig mintegy 130 ezer vágyott gyermek vállalásához járult hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.