Közélet

Magyarország nem látja akadályát annak, hogy Georgia ősszel megkapja az EU-tagjelölti státuszt

Magyarország nem látja akadályát annak, hogy Georgia ősszel megkapja az EU-tagjelölti státuszt

2023. június 24., szombat
Magyarország nem látja akadályát annak, hogy Georgia ősszel megkapja az EU-tagjelölti státuszt

Georgia jelentős haladást ért el az EU-tagjelölti státusz eléréséhez szükséges feltételek teljesítésében, ezért Magyarország nem látja akadályát annak, hogy az ország az ősz folyamán megkapja ezt a státuszt - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán pénteken.

Szijjártó Péter azt írta: az elmúlt egy héten sok szó esett a nyugat-balkáni országok integrációjának támogatásáról, de nem szabad elfelejteni, hogy "vannak még más barátaink is, akik bebocsátásra várnak". Például a georgiaiak, akikkel szemben "kifejezetten igazságtalanul jártak el Brüsszelben" akkor, amikor Ukrajnával és Moldovával ellentétben nekik nem adták meg a tagjelölti státuszt.

Holott Georgia semmivel sincs rosszabb állapotban, mint a másik két ország

- tette hozzá.

Mivel ez így alakult, Magyarország azóta folyamatosan segíti Georgiát abban, hogy meg tudjon felelni az Európai Unió által támasztott elvárásoknak, és teljesíthesse a tagjelöltté váláshoz szükséges feltételeket - közölte a miniszter. Szijjártó Péter georgiai kollégájával, Ilia Darcsiasvilivel pénteken telefonon áttekintette az Európai Bizottság héten bemutatott időközi jelentését az előrehaladásról. A jelentés és Georgia kormányának erőfeszítései alapján - írta a miniszter - "egyértelmű számunkra, hogy Georgia komoly előrehaladást ért el, így nem látjuk akadályát annak, hogy az ország az ősz folyamán megkapja a tagjelölti státuszt".

Hozzátette: remélik, hogy sem az Európai Bizottság, sem a tagállamok nem fognak kettős mércét alkalmazni Georgiával szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.