Közélet

Két óvoda és a Máltai Szeretetszolgálat épületének eladását vitatták meg a mai bizottsági ülésen

Két óvoda és a Máltai Szeretetszolgálat épületének eladását vitatták meg a mai bizottsági ülésen

2023. június 20., kedd
Két óvoda és a Máltai Szeretetszolgálat épületének eladását vitatták meg a mai bizottsági ülésen

Közeledik a pénteki közgyűlés, amelyen szavazni fognak többek között az önkormányzati épületek eladásáról is. A mai napon a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság ülésezett a gazdasági alpolgármester előterjesztéséről.

A bizottsági ülés elején Kovács Tamás kiemelte, stabil Szeged költségvetése, amely az elvártaknak megfelelően alakul és egyensúlyban van. Ennek fényében kifejezetten érdekes, miért akarja eladni a városvezetés a Bem utcai és a Szél utcai óvodát, továbbá a Máltai Szeretetszolgálat Csanádi utcai épületét.

A Bem utcai óvodáról már az a szóbeszéd járja, hogy társasház fog épülni a helyén. A Szél utcai óvodáról pedig már az előterjesztésről kiderül, hogy az önkormányzat oda egy vállalkozónak eladott fizetős magánóvodát képzel el. A Szél utcai épület privatizálása elég specifikus, előre tartalmazza, hogy 5 éves részletfizetéssel kell kifizetnie a zárt pályázaton nyert jogi félnek az ingatlan értékét, akinek köznevelésifeladatot kell majd ellátnia. A Bem utcai szóbeszéd miatt, illetve a Szél utcai specifikusság miatt Német Ferenc feltette a kérdést, előre le van-e már osztva, hogy kik szerzik meg az ingatlanokat. Továbbá arról is érdeklődött, hogy a helyesen elköltöztetett Máltai Szeretetszolgálat Csanádi utcai épületét miért adja el az önkormányzat.

A feltett kérdés a DK-s alpolgármester, Binszki József próbált válaszolni. Utóbbira semmit sem reagált, az óvodákkal kapcsolatban pedig azt mondta, nincs előre eldöntve kik fogják megszerezni az ingatlanokat. Majd kiemelte, ahogy a Cserepes Sori Piac sem volt előre eldöntött - legalábbis válasza szerint. Válaszának hitelességét eléggé beárnyalja, hogy korábban az óvodabezárásokat is rémhírnek titulálta, majd amikor bekellett jelenteni a nem túl népszerű lépést, akkor azzal magyarázkodott “ha nincs gyerek, nincs szükség óvodára.”

Ez az érv viszont már csak azért sem állja meg a helyét, mert akkor fizetős magánóvodára sem lenne szükség.

Továbbá - mint felhívta rá a figyelmet a fideszes önkormányzati képviselő - a Bem utcai óvoda bezárásával a Földműves utcai óvodába áthelyezett gyermekek helyhiány miatt a tornaszoba helyén kialakított csoportszobába kerülnek, ami nem mellékesen kötelező felszereltsége egy óvodának.

A kormányhivatal már talált hibát az óvodák összevonásával, jelenleg is tart a vizsgálat.

Az egyik szegedi szülő nem nyugodott bele az összevonásokba és a kormányhivatalnál kezdeményezte az esetek kivizsgálását. A Hatósági Osztály áprilisban tartott ellenőrzést, amelyen több hiányosságot is találtak a Katona József Utcai Óvodánál, a Kölcsey Téri Óvodánál és a Tünde Téri Óvodánál is. A hivatal felszólította az intézményeket a hiányosságok orvoslására, amire szeptember 1-ig kaptak határidőt. Ezt követően újabb ellenőrzés alá fognak esni az intézmények.

A Bem Utcai Óvoda megszüntetésével, annak a Földmíves Utcai Óvodába való befogadásával kialakuló állapotok hatósági ellenőrzésére pedig augusztus 1. után lesz lehetősége a Hatósági Osztálynak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.