Közélet

Átadásdömping történt Szeged körül, vidékfejlesztésről adott interjút Gyopáros Alpár

Átadásdömping történt Szeged körül, vidékfejlesztésről adott interjút Gyopáros Alpár

2023. június 15., csütörtök
Átadásdömping történt Szeged körül, vidékfejlesztésről adott interjút Gyopáros Alpár

A Magyar Falu Program keretén belül összesen több mint 62 millió forint támogatásban részült Üllés, amelyből átadásra került a Radnai utca felújított útszakasza, ott kialakított parkolók és fedett parkolók, egy irattár, valamint a felújított körzeti megbízotti iroda és a polgárőr iroda is.

A település polgármestere, Nagy Attila Gyula köszönetét fejezte ki a kormányzat felé, amiért a három pályázatból álló felújítások létrejöhettek.

Ez egy óriási dolog, hiszen régóta vártunk arra, hogy ez megvalósulhasson. Arról még csak nem is álmodtunk, hogy ez együtt valósulhat meg

- mondta. Hozzátette, ezekre azért is lett szükség, mert a 2017-es kormányablak átadása óta jelentősen megnövekedett a forgalom, mivel már nem csak a helyieknek nem kell elutazni ügyintézés miatt, hanem már sokan a környékről is Üllésre járnak. Az ezt követően létrejött takarékszövetkezet pedig tovább növelte a forgalmat.

Kiemelte, a Magyar Falu Program azért is kiváló, mert figyelembe veszik a települések igényeit, illetve a polgármesterek véleményét.

Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője visszaemlékezett számos korábban átadott üllési fejlesztésre, amelyek számát most ismét tovább bővítették.

Ez is bizonyítja azt, hogy a magyar kormány gondol a vidékre és a vidék szépen fejlődik

- fogalmazott.

Demográfiai fordulat érhető el a Magyar Falu Programmal a kistelepüléseken, amelyek döntő részén évtizedekre visszamenőleg folyamatosan csökkent a népességszám

- mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gyopáros Alpár kitért Üllés demográfiájára is: A KSH és a Belügyminisztérium adatai szerint 20 évvel ezelőtt a településen több mint 3200-an éltek, a 2010-es évek elejére ez a szám 2900 környékére csökkent, jelenleg pedig ismét fellendülőben van Üllés, a legutóbbi belügyminisztériumi adat szerint már 3173 fő él a nagyközségben.

Országos kitekintésben hozzátette, a Magyar Falu Program négy éve működik, és a 2500 kistelepülés közül, ahol folyamatosan csökkent a lakosok száma, jelenleg 1300 olyan van, ahol nemcsak megállt a népességfogyás, hanem emelkedik is a lélekszám. Kiemelte, 1200 településen még nem következett be a demográfiai fordulat, de a kormány kiemelt célja, hogy ezt ott is elérjék.

A program indulása óta körülbelül 4000 kilométernyi, településeket összekötő utat újított fel a kormány, és 4000 utca- és járdafelújítási pályázatot támogatott - emlékeztetett a kormánybiztos.

Az ünnepélyes átadó után Gyopáros Alpárt a Magyar Falu Programról kérdeztük.

A kormánybiztos az interjú során kitért rá, hogy Magyarországon nagyjából 2900 olyan település található, ahol a lakosság 5000 lélekszám alatti. Mint beszédében is mondta, nagyjából 2500 településen fogyatkozott a lakosság, ráadásul meghaladva az országos átlagot. A kormányzat célja elsősorban ezen települések demográfiai helyzetének javítása a Magyar Falu Programmal.

Hozzátette, sokan szkeptikusak voltak és úgy vélték, hogy a lakosságcsökkenést nem lehet megállítani, de ennél optimistább vélemények is azt mondták, ahhoz hogy egy demográfiai fordulatot el lehessen érni tömegesen a kistelepüléseken, legalább ugyanannyi időre van szükség, mint amennyi idő alatt kialakult ez a helyzet, azaz évtizedekre.

Ehhez képest négy év alatt értük el ezt az eredményt, 2500 településből 1300 településen.

Elmondta azt is, a folyamat megfordulása elsősorban annak köszönhető, hogy felújított óvodáknak, közösségi tereknek, programoknak és a falusi CSOK miatt, egyre több helybéli képzeli el jövőjét a szülő vagy nevelőfalujában, ott teremtsen otthont saját magának, majd ott alapítson családot is. Emellett megfigyelhető, hogy egyre többen költöznek vissza, egy kisebb rész pedig a városokból települ ki a kistelepülésekre.

Mivel a programmal jó után járnak, ezért folytatni fogják a jövőben is, meghosszabbítják a falusi CSOK-ot és további vidékfejlesztések várhatóak, főleg mellékúthálózat fejlesztések.

Ezen kívül igyekeznek fejleszteni a köz- és egészségügyi szolgáltatásokat. Bölcsődéket, óvodákat, iskolákat újítanak fel, illetve bővítenek és még számos tervvel rendelkeznek.

A program keretén belül boltok felújításához és üzemeltetéséhez is hozzájárulnak:

A vármegyében 28 kisbolt felújítását és eszközbeszerzését segítették, több mint 1 milliárd forinttal. Továbbá 150 millióval támogatták 52 kisbolt üzemeltetését.

Az egyik ilyen frissen felújított kisbolt pedig a tiszaszigeti COOP, amelynek a 83 millió forintos felújításából 68 milliót állt az állam. Az összegből kívül-belül felújították az épületet, a tetőre napelem került, az üzleten belül új hűtők találhatóak, az előtérben üzlethelyiségeket alakítottak ki, amelyek egyikében már egy új posta üzemel, amely minden alapfunkciót ellát.

Csak a mai napon 180-an fizettek csekket az újonnan átadott postai helységben.

- árulta el lapunknak Kelemen János, a COOP Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Tiszaszigeten további két üzlet, az Ábrahám bolt és a BOMA bolt részesült üzemeltetési támogatásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.