Közélet

A Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonba látogatott Ferenc pápa

A Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonba látogatott Ferenc pápa

2023. április 29., szombat
A Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonba látogatott Ferenc pápa

A katolikus egyházfő az otthonban vak, gyengénlátó és halmozottan sérült gyermekekkel találkozott, az épületre kitűzték a pápai sárga-fehér zászlót, oldalára pedig az "Isten hozta a Szentatyát" feliratot függesztették ki. Ferenc pápa néhány perccel háromnegyed kilenc előtt érkezett az intézménybe, ahol Inotay György igazgató fogadta.

A Duna tévécsatornán közvetített program szerint belépés után megálltak néhány percre az intézmény kápolnájánál, majd az igazgató megmutatott Ferenc pápának néhány szobát az otthonban, illetve a Szentatya találkozott azokkal a gyermekekkel, akiknek az állapotuk miatt nehézséget okozott volna végig ülni a teljes műsort. A nagyteremben Inotay György megbízott igazgató köszöntötte Ferenc pápát.

"Szentséges atya, Ferenc! Tégy engem békéd eszközévé, ahol gyűlölet van, ott szeretet legyen, ahol kétség, ott hit, ahol reménytelenség, ott remény, ahol bánat, ott öröm legyen" - idézte latin nyelven Szent Ferenc imáját az intézményvezető, majd úgy folytatta: "köszönjük, hogy látogatásával megerősít minket a hitben, a reményben és a testvéri szeretetben. Dicsértessek a Jézus Krisztus!"

Ezt követően az intézményben lakó fiatalok műsort adtak a pápának, énekeltek, majd Inotay György az otthon két lakójával közösen átadta a Szentatyának szánt ajándékokat, amelyek elkészítésében valamennyi gyerek részt vett. Átadtak Ferenc pápának egy kék-fehér, illetve sárga-fehér színű tarisznyát - utalva Argentína és a Vatikán zászlajára -, valamint egy nemeztechnikával készült, sárga-fehér színű rózsafüzért, amelyet egy kőrisfából készült ferences kereszt díszít.

A Szentatya kapott egy olasz nyelvű könyvet is, amely Fehér Anna nővérről, az intézmény alapítójáról szól, továbbá két levelet: az egyik az otthon lakóinak üzenete (olaszul és Braille-írással), a másik pedig egy vak kisfiú gyógyulástörténete. A pápa rózsafüzért ajándékozott a gyerekeknek, majd beszédet mondott.

"Nagyon szépen köszönöm a gyengédséget, amivel itt fogadtatok. Köszönöm az énekeket, a gesztusokat, a szemeiteket. Köszönöm Önnek, igazgató úr, hogy ezt a találkozót Szent Ferenc imájával kezdte" - fogalmazott a Szentatya, hozzátéve:

ez az ima olyan, mint egy életprogram, mert a szent kéri a kegyelmet, hogy ott, ahol valami hiányzik, ott ő valamit hozzátegyen. Hogy tovább menjen az életben a realitás. Ez pedig nem más, mint tiszta evangéliumhirdetés

- mondta.

erenc pápa kiemelte, sokkal könnyebb különböző ötleteket, ideológiákat elsajátítani, mint olyannak befogadni a realitást, amilyen, mégis, ez utóbbi az "evangélium útja."

"Jézus Krisztus útja ez, és ez az az út, amit Ön, igazgató úr, ki akart fejezni Szent Ferenc imájával az elején. Köszönöm nektek mindannyiótoknak!

- zárta beszédét a Szentatya, majd a részt vevő gyerekekkel és az otthon dolgozóival közösen latinul elmondták a Miatyánkot.

A pápa beszédét Tomán Zoltán temesvári egyházmegyés pap fordította, aki a Szentszék Államtitkárságán dolgozik. Ferenc pápa vasárnapig tartó apostoli útjáról és a látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Duna tévécsatornán, illetve a Kossuth rádióban szombaton és vasárnap is két-két élő közvetítés lesz látható, hallható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.