Közélet

Totál szívás: napokon belül 700 forinttal drágulnak az e-cigik

Totál szívás: napokon belül 700 forinttal drágulnak az e-cigik

2023. január 30., hétfő
Totál szívás: napokon belül 700 forinttal drágulnak az e-cigik

A cigarettahelyettesítő alternatív termékek, amelyek dohány elégetése nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot, eddig nem estek a jövedéki adó hatálya alá, ám ez február 1-jétől megváltozik – hívja fel a figyelmet a VG.

A lap cikke szerint szerdától jócskán megugrik az úgynevezett hevített dohánytermékek ára, ám az Európai Bizottság már elkészítette a javaslatot a hagyományos cigaretta jövedéki adójának emeléséről, azaz néhány hónapon belül minden termék drágulhat a Nemzeti Dohányboltokban.

Mint írják, a cigarettahelyettesítő alternatív termékek, amelyek dohány elégetése nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot, eddig nem estek a jövedéki adó hatálya alá, ám ez február 1-jétől megváltozik. Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere a Világgazdaság megkeresésére úgy számolt, szálanként 35 forint jövedéki adót kell fizetni utánuk, ami

20 szálas dobozt feltételezve dobozonként 700 forintot tesz ki – ennyivel kerülnek tehát többe a hevített dohánytermékek szerdától.

Mi is drágul pontosan?
Azok a termékek drágulnak szerdától, amelyek eddig nem tartoztak a jövedéki adó hatálya alá, azaz nem kellett a dohányboltokban árulni őket, hanem meg lehetett venni máshol is. Ezek jellemzően gyógynövényes, ízesített rudak, amelyek különböző e-cigarettákkal kompatibilisek. Ezek kerülnek most be a dohányboltokba, így ezek ára fog drágulni. Azok a termékek viszont, amelyek már eddig is csak ott voltak elérhetők nem fognak drágulni.

További részleteket IDE KATTINTVA olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.