Közélet

Kétmillió forinttal járó életműdíjban részesült a Tömörkényben tanító Moróné Tapody Éva

Kétmillió forinttal járó életműdíjban részesült a Tömörkényben tanító Moróné Tapody Éva

2022. december 13., kedd
Kétmillió forinttal járó életműdíjban részesült a Tömörkényben tanító Moróné Tapody Éva

A természettudományos oktatásban végzett tanári munkája elismeréseként újabb nyolc tanár kapta meg a Rátz László tanár úrról elnevezett életműdíjat hétfőn Budapesten – adta hírül az MTI.

Az idén elismerésben részesült Moróné Tapody Éva, a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium tanára;

Koncz Károly, a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumának tanára; Erdős Gábor, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium tanára; Varga József, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium tanára; Fazakas Andrea, a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium tanára; Bertáné Kövesdi Gabriella, a Keszthelyi Vajda János Gimnázium tanára; Tölgyesné Kovács Katalin, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tanára és Hotziné Pócsi Anikó Judit, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium tanára.

A díjra az ország bármely iskolájának 5-12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító vagy korábban ott tevékenykedő pedagógusokat terjeszthetnek fel szakmai és társadalmi szervezetek, az ajánlott tanár tevékenységét jól ismerő kollektívák vagy magánszemélyek.

Kroó Norbert akadémikus, a kuratórium elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy mennyire fontos a kísérletezőképesség a tanárok tevékenységében, hozzátéve, hogy a nevelés legalább olyan fontos, mint az oktatás, az ismeretek átadása. Mindemellett segíteni kell abban, hogy a diákok között közösség jöhessen létre - jegyezte meg.

Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója hangsúlyozta: ezúton szeretne üzenni a gazdasági vállalatoknak és a társadalomnak, hogy mennyire fontos a közoktatás. A diákok az egyetemen a szakma részleteit tanulják meg, de azt, hogy mennyire lesznek kreatívak és mennyire tudnak önállóan gondolkodni, az a közoktatáson múlik - fogalmazott.

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben a pandémia soha nem látott kihívás elé állította az iskolákat és a tanárokat, idén pedig az orosz-ukrán háború és az ingatag gazdasági helyzet teszi jóval nehezebbé a tanárok helyzetét és az oktatást.

Hozzátette: ebben a helyzetben még inkább felértékelődik a jó tanár szerepe, hiszen világos értékrendjükkel, a természettudományokban szükséges kritikus szemlélettel olyan mintát és gondolkodásmódot tudnak átadni, amellyel diákjaik el tudnak igazodni.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke a díjátadón annak az elhivatottságnak és eltökéltségnek az értékét hangsúlyozta, amelyet a tanárok több ezer diáknak adnak át.

Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért több mint két évtizede dolgozik azért, hogy évről évre megtalálja és elismerje a kiemelkedő tehetségű pedagógusokat. A díjazottakról mind elmondható, hogy a legendás Rácz Tanár Úr szellemében oktatnak - hangzott el a díjátadón.

A díj névadója, Rátz László (1863-1930) a Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.