Közélet

Kedvesebb adminisztráció, egyszerűbb ügyintézés

Kedvesebb adminisztráció, egyszerűbb ügyintézés

2022. december 2., péntek
Kedvesebb adminisztráció, egyszerűbb ügyintézés

Újonnan megvalósuló informatikai fejlesztésnek köszönhetően egyszerűbb és gyorsabb lett az ügyintézés a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalnál is. Csökkentek az ügyfelek adminisztratív terhei, illetve gördülékenyebbé vált a közigazgatási intézmények közötti információáramlás.

Az új elektronikus ügyintéző rendszernek köszönhetően bárki gyorsan, otthona kényelméből intézhet számos ellátással kapcsolatos ügyet. A szociális- és gyámhatóság pénzbeli ellátásai, így az otthonteremtési-, illetve a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, valamint az időskorúak járadéka, mostantól online is igényelhetők. Ahogy már az egészségügyi szolgáltatás igénybevételével összefüggő utazási költségekre vonatkozó támogatást szintén néhány kattintással kérvényezhetik az ügyfelek.

Tovább egyszerűsödnek az elektronikus külső adatszolgáltatási kérelmek a NEAK jogviszony-nyilvántartásában szereplő adatok és az Európai Egészségbiztosítási Kártyát helyettesítő nyomtatvánnyal kapcsolatos eljárások is. Továbbá online kezdeményezhetők a megváltozott munkaképességű személyekkel – ellátásukkal, elbírálással, rehabilitációs szolgáltatásnyújtással és a szakértő, szakhatósági vagy komplex bizottsági eljárásokkal – kapcsolatos eljárások.

Mindemellett elektronikus ügyintézőrendszerben bonyolíthatóak a környezetvédelemmel, természetvédelemmel és hulladékgazdálkodással összefüggő eljárások is. Így többek között a védett és fokozottan védett természeti területekkel és értékekkel, a Natura 2000 területekkel, zajvédelemmel vagy hulladékgazdálkodással kapcsolatos engedélyek.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal - a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- fejlesztés Operatív Programban - a Magyar Államkincstárral, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.- vel, a Miniszterelnökséggel és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel együttműködve fejlesztette az informatikai rendszert.

Természetesen továbbra is megmarad a papír alapú igénybenyújtás lehetősége, így mindazok, akik hagyományos módon szeretnének ellátásért folyamodni, ezt gond nélkül megtehetik.

A projekt zárását követően az elektronikus ügyintézés a https://magyarorszag.hu vagy az https://mo.hu oldalakon kezdeményezhető.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.
Projekt azonosító: KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00043

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.