Közélet

Drasztikusan megdrágulhat a cigaretta, ha megvalósul Brüsszel terve

Drasztikusan megdrágulhat a cigaretta, ha megvalósul Brüsszel terve

2022. november 28., hétfő
Drasztikusan megdrágulhat a cigaretta, ha megvalósul Brüsszel terve

A dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül az Európai Unió,írjaa Portfolio a Financial Timesra hivatkozva. A hagyományos dohánytermékek jövedékiadó-terhe látványosan emelkedne, de az új típusú termékek sem úsznák meg az emelést.

Mint írják, az EU tovább akarja csökkenteni a dohányzók arányát és ennek a törekvésnek az egyik eszköze lenne a

Bizottság dokumentumtervezete szerint a cigarettára kivetett jelenlegi jövedéki adó minimum 1,8 eurós összegének duplázása, vagyis 3,6 euróra történő felemelése 20 szálanként.

A dokumentumot megszerző Financial Times cikke külön felhívja a figyelmet arra, hogy

EZ AZ ADÓEMELÉS JELENTŐSEN MEGDRÁGÍTANÁ A DOHÁNYZÁST A KELET-EURÓPAI UNIÓS ORSZÁGOKBAN, AHOL A CIGARETTÁK CSOMAGJA ÁTSZÁMOLVA 3 EURÓ IS LEHET.

Ez januártól tovább emelkedik: 29 500 forint ezer darabra vetítve és a kiskereskedelmi eladási ár 24 százaléka, de legalább 41 800 forint/ezer darab. Ha leegyszerűsítve számolunk, akkor jelenleg 20 szálnak megfelelő cigaretta jövedéki adótartalma 836 forint. Ha viszont életbe lép az Európai Bizottság friss javaslata, akkor a minimum adótartalom valahol 1500 forint körül lenne, ami közel duplázódást jelent.

Tehát egy doboz cigaretta ára az adóemelés nyomán akár 700-800 forinttal is drágulhatna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.