Közélet

Csak az adventi gyertya égjen, ne a lakás!

Csak az adventi gyertya égjen, ne a lakás!

2022. november 29., kedd
Csak az adventi gyertya égjen, ne a lakás!

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta országosan átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor - Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményébenjavasol óvintézkedéseket a lakástüzek elkerülése érdekében.

Az évnek ebben az időszakában az emberek többet tartózkodnak otthon, működik a fűtés, emellett gyakrabban főzünk és világítunk - írják. Hozzáteszik, tavaly advent időszakában összesencsak az adventi koszorúk, fényfüzérek, csillagszórók miatt több lakástűz is keletkezett,megyénkben.

Volt, ahol a tűz kis területen pusztított, de egy esetben teljesen kiégett egy otthon.

A Katasztrófavédelem az egyik fő veszélyforrásnak magát az adventi koszorút nevezi meg. Mint írják, fontos, hogy olyan koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelynek a gyertyái alatt van egy-egy kis fém alátét. Arra is felhívják a figyelmet, nem szabad a gyertyának felügyelet nélkül égnie, illetve nem szabad éghető tárgy közelében tartani.

A karácsonyfákra is oda kell figyelni a Katasztrófavédelem szerint. A fenyőfa a fűtött lakásban hamar kiszárad, ezért nagyon könnyen meggyullad és remekül ég - írják. Éppen ezért ne gyújtsunk a fán gyertyát és csillagszórót. A karácsonyfát ne tegyük a fűtőtest közelébe, a legjobb, ha egy méteren belül semmi nincs.

Hozzáteszik, az égősorokat, fényfüzéreket csak megbízható forrásból szabad beszerezni, fontos, hogy jó minőségű termékeket vegyünk.

Ha a fényfüzérek vezetéke eldeformálódott vagy megtört, ne használjuk, mert könnyen lakástűz keletkezhet.

Könnyen elkövethető hiba az is, hogy ha az egyszerre több főzőlapon és a sütőben párhuzamosan készülő ételek valamelyikéről megfeledkezünk, vizet öntünk rá - pedig ez hiba. Ugyanis ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül és súlyos sérülést okozhat. A Katasztrófavédelem ehelyett azt tanácsolja, fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.