Közélet

Utcára teszi az IKV az egészségügyi dolgozókat

Utcára teszi az IKV az egészségügyi dolgozókat

2022. augusztus 5., péntek
Utcára teszi az IKV az egészségügyi dolgozókat

Május végén levélben kérték az egészségügyi dolgozók az IKV-t, hosszabbítsa meg velük a kedvezményes árú, szociális bérlakások bérleti szerződését. Az önkormányzati cég hosszú hetekig ült a beadványon, majd néhány napja válaszolt arra. Sok köszönet nem volt benne...

Mutatjuk a levelet.

Azaz az egészségügyi dolgozók jelenleg jogcím nélküli lakáshasználónak minősülnek,

mivel nem költöztek ki június 2-ig, azaz a bérleti jogviszony megszűnéséig a lakásból, ezért ők június 3-tól lakáshasználati díjat kötelesek fizetni.

Információink szerint az érintett bérlők nem szeretnének költözni, többen évek óta a szegedi egészségügyi ellátásban dolgoznak, a munkhelyüket és a várost is szeretik. Ügyvédet fogadtak és szeretnék elérni, hogy ne tudják kilakoltatni őket egyik pillanatról a másikra. A lakást akár piaci áron is hajlandók bérelni. Vannak azonban olyanok, akik nem vállalják a jogi procedúrát és inkább más, nem csak jelomondataiban szolidális és befogadó városba mennek dolgozni.

Korábban Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókerületének országgyűlési képviselője a lakásrendelet módosítását kezdeményezte Botka László polgármesternél.

A város vezetője nem „vitte be” az ügyet a közgyűlésre, helyette az önkormányzat lakájmédiájában iratott egy cikket, ahol tarhálásnak minősítette a képviselő és a frakciók indítványát.

Megkerestük a szegedi Fidesz-KDNP frakciót, hogy milyen lépést terveznek a szegedi egészségügyi dolgozók érdekében. Válaszukban leírták, hogy a frakció ősszel újra indítványozza a módosítást és a frakcióvezetők már egyeztettek az országgyűlési képviselővel. Hangsúlyozták, hogy a megoldás minden szegedi érdeke.

ELFOGADHTATLAN ELJÁRÁS, POLITIKAI TÖLTETTEL

- Elfogadhatatlan, hogy Szeged így bánik az egészségügyi dolgozókkal, ahelyett, hogy megbecsülné őket. Ez a bánásmód eredményezi azt, hogy a szegedi klinikákon ellátásokat kell, kellett leállítani a szakemberhiány miatt. A dolgozók sorra költöznek el olyan városokba, ahol támogatják őket, ott is ugyanúgy megkapják a kormány által többszörösére emelt bérüket. A döntés mögött politikai okok lehetnek, ugyanis a város és annak vezetése az egyetemek modellváltása ellen volt. Az önkormányzat a modellváltás után nem akarja az egyetemi egészségügyi dolgozókat támogatni - mondta lapunknak Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókerületének országgyűlési képviselője. Hozzátette, a lakásrendeletet kellene módosítania az önkormányzatnak, hogy a nem állami fenntartású egyetem dolgozóinak is biztosíthasson a város szolgálati lakást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.