Közélet

Vármegyék lehetnek a megyékből

Vármegyék lehetnek a megyékből

2022. június 21., kedd
Vármegyék lehetnek a megyékből

A történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel vármegyékre nevezné át a megyéket a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis Máté kedd este nyújtotta be az Alaptörvény-módosítási javaslatát, amelyben ez a változtatás is szerepel.

Az indoklásban azt írja Kocsis, hogy a magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdve egészen 1949-ig a vármegyék voltak. „A vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg. A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek.”

„Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti”

- fogalmaz a Fidesz frakcióvezetője. A vármegye kifejezés használatával szerinte jobban hangsúlyozható, hogy a magyar államszervezés és államszerkezet központi gondolati motívuma „a nemzeti szuverenitás és ezen keresztül az európai civilizáció sarokköveinek megvédése”.

Ha megszavazza az Országgyűlés Kocsis Máté javaslatát,

a jövőben egy napon tarthatják az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat.

Ez nem jelenti a jelenleg hivatalban lévő önkormányzati vezetők mandátumának lerövidülését. Ugyanúgy 2024 októberéig maradhatnak, csak épp két év múlva már májusban eldöntik a választók, hogy 2024 októberétől kik vezessék az önkormányzatokat.

Mint arról a SzegedMa beszámolt, a kormánymegbízottakat főispánoknak kell majd nevezni, ha megszavazzák a kormány jövő évi költségvetéshez benyújtott törvénymódosító javaslatcsomagját.

https://szegedma.hu/2022/06/foispant-neveznek-ki-hamarosan-szegeden

(Via: Telex)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.