Közélet

Főispánt neveznek ki hamarosan Szegeden

Főispánt neveznek ki hamarosan Szegeden

2022. június 21., kedd
Főispánt neveznek ki hamarosan Szegeden

Ezentúl főispánoknak kell majd nevezni a kormánymegbízottat – többek között ezt is tartalmazza a kormány jövő évi költségvetéshez benyújtott törvénymódosító javaslatcsomagja – szúrta ki a HVG. Ennek értelmébena Csongrád-Csanád megyei kormányhivatal új vezetője már főispán lehet, ha átmegy a javaslat.

A jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosító javaslatcsomag, egy, a büdzséhez csak nagyon lazán kapcsolódó, szimbolikusnak szánt intézkedést is tartalmaz:

újjáélesztik a főispáni tisztséget, amely az újkori magyar közigazgatásban, 1870-től a törvényhatóság első tisztviselőjeként működött.

A benyújtott javaslat az érintett ágazati törvényekben a kormánymegbízott elnevezését – a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében – főispánra módosítja. Az indoklás szerint azért, mert

a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek”.

Mint arról a SzegedMa korábban beszámolt, távozik Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője, aki 2014 és 2022 között látott el kormánymegbízotti feladatokat a megyében és aki most a minisztérium közigazgatási államtitkára lesz. Juhász Tünde távozása miatt hamarosan új kormánymegbízottat, vagy, abban az esetben, ha a javaslat átmegy, főispánt választanak Szegeden.

Szélesedhet a hatáskörük is?

A kormány (illetve előterjesztése nyomán a király, majd a kormányzó) által kinevezett főispán a tisztség 1950-es megszüntetéséig nem csak a helyi állami intézményrendszer nagy részét felügyelte, de a megyék és törvényhatósági jogú városok (nagy vonalakban a mai megyei jogú városoknak megfelelő jogállású települések) vezetésében is komoly szerepe volt - írja a hírrel kapcsolatban az Azonnali.

Például ők voltak a megyei, illetve városi közgyűlések elnökei, illetve a helyi választott vezetők feje felett is számos esetben átnyúlhattak, ha azok a kormány bizonyos intézkedéseit nem, vagy nem megfelelően hajtották végre. Sőt,

széles fegyelmi hatáskörük is volt a törvényhatósági (mai szóhasználattal önkormányzati) tisztviselők felett, akár fel is függeszthették, vagy el is mozdíthatták őket.

A kormánymegbízottak fő feladata jelenleg a kormányhivatalok vezetése. Ezek is igen széles hatáskörrel rendelkeznek, ám az egykori főispáni hatalomhoz képest ez jóval szerényebb befolyást jelent.

Nem először került elő
A HVG cikkében emlékeztetnek, a főispáni cím újraélesztése nem most került elő először a rendszerváltás óta: 1990-ben az Antall József vezette kormány szerette volna ezt elérni, de az SZDSZ, amely nélkül nem lett volna meg az ehhez szükséges kétharmad, megfúrta a javaslatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.