Közélet

Orbán Viktor harcol a 13. havi nyugdíj kifizetésének felgyorsításáért

Orbán Viktor harcol a 13. havi nyugdíj kifizetésének felgyorsításáért

2021. szeptember 24., péntek
Orbán Viktor harcol a 13. havi nyugdíj kifizetésének felgyorsításáért

Már-már hagyományos pénteki interjúját adta Orbán Viktor a Kossuth rádión a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban, ahol többek között beszélt a 13. havi nyugdíjról, a járványügyi intézkedésekről és a minimálbérről is.

Még idén Franciaország-V4 csúcs

Jövőre esedékes Franciaország EU elnöksége, aminek kapcsán még az idén lesz egy francia-V4 csúcstalálkozó. A miniszterelnök elmondta, hogy az elmúlt 10 év "különutas" magyar politika és gyermektámogatási programok oda vezettek, hogy a hazai termékenységi ráta 1,25-ről 1,5 fölé emelkedett - a cél viszont 2,1 fölött lenne.

Európa jövője nem a zöldítésben, iparban, digitalizációban van, hanem a gyermekben, ezért nem szabad elfogadni, hogy a hiányzó munkaerőt migránsokkal pótolják.

Szóba került a családok szerepének fontossága kapcsán az LMBTQ-közösségek témája is és a brüsszeli viták, amelyről Orbán Viktor úgy fogalmazott: megérti, ha valaki más életformát választ és ezt nem szabad elítélni, nem érheti őket diszkrimináció. Ugyanakkor azt is rögzítette, hogy a gazdaságpolitika fő célja, hogy visszatérjen a gyökerekhez és rögzítette, hogy

akinek gyereke van, az jobban él.

A kormány célja, hogy segítse azokat, akik gyermeket vállalnak: könnyebben jutnak lakáshoz, könnyebben lesz munkájuk, tehát „össze kell kapcsolni a gyermekvállalást és a gazdasági előnyöket”. Jelezte azt is, hogy a gyermeket nevelő kisvállalkozók is visszakapják a befizetett adójuk egy részét - erről egy korábbi cikkünkből részletesen is tájékozódhat:

https://szegedma.hu/2021/09/penzugyminiszter-ez-minden-idok-legnagyobb-csaladoknak-nyujtott-adokedvezmenye

Van esély, hogy jövőre a teljes 13. havi nyugdíjat odaadják

A miniszterelnök elárulta, azért küzd jelenleg, hogy jövőre a 13. havi nyugdíjnak ne csak a második heti részletét fizesse ki az állam, hanem a harmadik és a negyedik hetit is. Ez azt jelentené, hogy 2022-ben kifizetnék a teljes összeget az eddig bejelentett tervvel ellentétben, ami az volt, hogy fokozatosan építik vissza a juttatást.

Munkanélküliséget okozhat, ha rosszul emelnek a minimálbéren

Már egy ideje terítéken van a kormánynál a minimálbér nagymértékű felemelése, ezzel kapcsolatban folyamatosak az egyeztetések és tárgyalások. A téma rendkívüli odafigyelést és körültekintést igényel, ugyanis Orbán Viktor szerint ha rosszul emelnek a minimálbéren, nagyobb munkanélküliséget vonhat maga után.

Megjegyezte, hogy a kormány csak akkor tud dönteni ezzel kapcsolatban, ha a munkáltatók megegyeznek a munkavállalókkal, ami eddig mindig "a kormány kontójára" történt: tehát a béremelésért cserébe a munkáltatók az adóterhek csökkentését szeretnék elérni. A miniszterelnök szavai alapján ezt készségesen megteszik, hiszen

Most egy nagyot akarunk lépni, majdnem 20%-os lenne a minimálbér-emelés, de ez fokozott terhet jelentene a kisvállalkozásoknak.

Negyedik hullám: a kormány nem tehet semmit az oltás népszerűsítésén kívül

Orbán szerint nálunk is van esély arra, hogy hirtelen ugorjanak meg a számok és gyors felfutású legyen az újabb járványhullám, mint például Szerbiában. Szerinte a magyarok szeretik a veszélyt, mert még mindig nagyon sokan vannak, akik nem oltatták be magukat - ezek az emberek csak akkor fognak feleszmélni, ha már a közelükben van a baj.

Itt azt is elmondta, hogy az oltatlanok kockáztatják a saját életüket és a környezetük egészségét, ezért mindenkit arra kért, aki még nem tette, oltassa be magát. Azonban ezzel a kormány lehetősége véget ért, mert a következő lépés az lenne, hogy mindenki számára kötelezővé tegyék az oltást Magyarországon - de ilyen tervei nincsenek a kormánynak.

A kormányfő szerint az egészségügyi dolgozók kötelező beoltását még úgy, ahogy el tudták fogadni az emberek, mert ők minden egyes nap betegekkel találkoznak a munkájuk során. Talán még azt látja lehetségesnek, hogy a munkaadók rendelkezzenek valamiféle joggal, hogy az alkalmazottakat rávegyék az oltásra - a kormányban folynak erről viták, amiket hamarosan lezárnak.

Év végéig 17-18 millió vakcina lesz raktáron, így tehát bárkit bármikor be tudnak oltani az első, második, vagy harmadik adaggal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.