Közélet

Kormányinfó: az iskolákban nem lesz „csiki-csuki bezárósdi"

Kormányinfó: az iskolákban nem lesz „csiki-csuki bezárósdi"

2021. szeptember 29., szerda
Kormányinfó: az iskolákban nem lesz „csiki-csuki bezárósdi"

A fontosabb kormánydöntésekről számoltak be szerdán a Kormányinfón, amelynek ezúttal a "Mit, miért tesz a kormány?" címet adták. Szó esett természetesen az SZJA visszatérítésről, koronavírusról de gázvásárlásról is. Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő nyilatkoztak.

Lesz adóvisszatérítés

Már az időszakos adatokból is borítékolható, hogy az év végi gazdasági növekedés meghaladja az 5,5 százalékot, így az ígértekhez híven a kormány 2022 február 15-ig visszaadja az idei év személyi jövedelemadóját a gyermeket nevelő szülőknek. Arról, amit Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondott egy korábbi cikkünkben már írtunk, amelyet itt olvashat:

https://szegedma.hu/2021/09/tallai-a-szulok-tobbsegenek-automatikusan-jar-vissza-az-ado

Nem lesz gázáremelkedés

Gulyás leszögezte, hogy nem várható gázáremelkedés, ugyanis rendkívül kedvező megállapodást tudtak kötni a Gazprommal, amely 10+5 évre szól és évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik. 3,5 milliárd köbmétert déli irányból, Szerbia felől, 1 milliárd köbmétert Ausztria felől szállít a cég.

Magyarország egyébként raktározni is tud gázt, az EU-tagállamok rangsorában 7.-ek vagyunk a raktározott gáz mennyiségében.

Gulyás: nyolcszor, tízszer, százszor nagyobb az esélye a halálozásnak az oltatlanok körében

A miniszter elmondta, hogy a személyes adatok védelme miatt nem hozhatják nyilvánosságra, hogy kik az oltottak és kik az oltatlanok a súlyos koronavírusos betegek közül, de a nemzetközi adatok is azt igazolják, hogy nyolcszor, tízszer, százszor nagyobb az esélye a halálozásnak az oltatlanok körében.

Az iskolák esetében, ha úgy alakul a helyzet, dönteni fognak kötelező maszkhasználatról, továbbá Szentkirályi Alexandra kijelentette: nem fognak bezárni az iskolák, mind a pedagógusok, mind a diákok nagy átoltottsági szintje indokolatlanná teszi ezt.

Nem lesz „csiki-csuki bezárósdi"

A közlekedési társaságok továbbra is egyénileg döntenek arról, hogy kötelezik-e utasaikat a maszk használatára - a kormány ebbe nem fog beleszólni, mindenki szabadon döntse el, hogy kíván-e hordani maszkot.

A kormány álláspontja, hogy a maszk nem véd annyira, mint az oltás.

Nem lesz kötelező oltás

Magyarországon az ingyenesen, gyorsan és egyszerűen beadható vakcinákat támogatja a kormány, szerintük egy demokratikus országban nem lehet kötelezővé tenni az oltást. Azt azonban megjegyezte Gulyás, hogy ha úgy adódik a helyzet, bizonyos szolgáltatásokat (pl.: étterem, mozi) újra csak védettségi igazolvánnyal lehet majd igénybe venni, amennyiben a kormány újra elrendeli ezt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.