Közélet

Karikó Katalain megkapta az "amerikai Nobel-díjat"

Karikó Katalain megkapta az "amerikai Nobel-díjat"

2021. szeptember 25., szombat
Karikó Katalain megkapta az "amerikai Nobel-díjat"

A Covid-19 elleni modern vakcinák gyors kifejlesztését lehetővé tevő mRNS-technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin és munkatársa, Drew Weissman kapja a 2021-es Lasker-díjat. Az „amerikai Nobel-díjnak” is nevezett kitüntetés ismét reflektorfénybe állítja a Szegedi Tudományegyetemről indult Karikó Katalin kivételes teljesítményét, az alapkutatás jelentőségét, a tudósok együttműködéseinek mindannyiunk életére gyakorolt pozitív hatásait.

A Lasker-díj különböző kategóriáival 75 éve ismerik el azoknak a személyiségeknek a munkáját, akik jelentős eredményeket értek el a betegségek megértésében, diagnosztizálásában, kezelésében, gyógyításában vagy a megelőzésében. A Lasker-díjnak abban a kategóriájában jutalmazzák Karikó Katalint és Drew Weissmant, amely az emberek millióinkat az életét javító orvostudományi kutatásokban elért eredményt jutalmazza. „Az mRNS újítóinak” nevezett két kutató együtt 250 ezer dollár tiszteletdíjat is kap a 2021. évi „Lasker–DeBakey Clinical Medical Research Award” elismeréssel.

A Lasker-díjat a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorai közül elnyerte már a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert (1954), Andrew Schally (1975) és 2021-ben Karikó Katalin. A díj alapítása óta 95 Lasker-díjas kapta meg a Nobel-díjat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.