Közélet

Mentőakciót indított Magyarország Afganisztánban: magyarokat és szövetségeseket hoznak haza!

Mentőakciót indított Magyarország Afganisztánban: magyarokat és szövetségeseket hoznak haza!

2021. augusztus 21., szombat
Mentőakciót indított Magyarország Afganisztánban: magyarokat és szövetségeseket hoznak haza!

Rendkívüli kormányinfót tartott ma Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, amelyen az egyik legfontosabb téma az afgán helyzet volt.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta, 20 évvel ezelőtt amerikai kérésre mentünk be, és most ezért hagytuk el az országot. Teljesen kaotikus helyzet van az országban, az ellenőrzést a tálibok gyakorolják - tette hozzá. A fő cél, hogy a magyarokat kihozzuk. Ez egy kudarcos misszió volt, amit értékelni kell - mondta a miniszter.

Kabulnál van a magyar műveleti terület

Ruszin-Szendi Romulusz, a honvédség vezérkari főnöke arról beszélt, hogy Kabul mellett van egy műveleti terület, ahová az embereket viszik; ott helyezik őket biztonságba. Nincsen végső határideje a kimenekítési műveletnek. 78 embert helyeztek eddig biztonságos helyre - tette hozzá.

Gulyás azt mondta, hogy jelentős migrációs hullámra számítanak. Mindenki azt mondja, hogy a 2015-ös migrációs hullám nem valósulhat meg, ezért a környező országoknak kell segítséget adni. Semmilyen kvótát nem fogadunk el - tette hozzá.

Egyelőre a szövetségeseinket és a magyarokat próbáljuk menteni

- magyarázta.

Ruszin Romulusz azt mondta, hogy egyelőre nem tudják, pontosan hány magyar állampolgár van Afganisztánban. Akik életveszélyben lennének, és a szövetségeseink, azokat befogadjuk - mondta kérdésre Gulyás.

Nincs lezárva a kihozandók listája

Elsősorban a magyarokat kutatják fel és hozzák ki az országból, illetve a közvetlen szövetségeseket (tolmácsokat, szakácsokat), de szívesen hoznak Magyarországra más szövetségeseket is. Nincs lezárva a lista, akiket ki kell menteni, azokat kimentjük - mondta a vezérkari főnök.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a határőrség felkészült a migrációs hullámra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.