Közélet

Sok érdeklődőt vonzott az egészségmegőrzés Mórahalmon

Sok érdeklődőt vonzott az egészségmegőrzés Mórahalmon

2021. május 24., hétfő
Sok érdeklődőt vonzott az egészségmegőrzés Mórahalmon

-Szentesről jöttünk, nagyon vártuk már, hogy közösen kirándulhassunk, azonnal kihasználtuk ezt a lehetőséget. Nálunk fontos téma az egészség és a mozgás – a járvány előtt rendszeresen tartottunk tornát a tagjainknak, ingyenesen. A vízitornát különösen szeretjük, az nagyon jót tesz – mondta Nózsi Tiborné, aki egy 16 fős mozgáskorlátozott csoporttal érkezett Mórahalomra.

A program, amelyre velük együtt közel százan voltak kíváncsiak, több mint fél éves kényszerszünet után indulhatott újra. A felnőtt lakosság egészségfejlesztését célzó, uniós projekt a prevenciós szereppel bíró mozgásformák megismerését segíti. A járványhelyzet is igazolta, hogy nagy figyelmet kell fordítani a betegségek megelőzésére, és ebben a sport fontos szerepet játszik. A rendezvényen elhangzott: személyre szabottan érdemes mozgást választani, olyat, ami könnyen elérhető, és a legtöbb jótékony hatást képes kiváltani a szervezetben.  

-Ezeket a szabadidős eseményeket fürdőkben szervezzük meg, mert sok vendéget vonzanak, és a víz eleve lehetőséget teremt a rekreációs mozgásra. Így történt ez a hétvégén, Mórahalmon, és így lesz a további helyszíneken is. Az ingyenes egészségszolgáltatások délelőtt 10 órától délután 3-ig folyamatosak. Az első egy ismeretterjesztő előadás, amely táplálkozási és életmód tanácsokkal látja el az érdeklődőket, majd bemutatunk olyan mozgásformákat, amelyeket érdemes kipróbálni az egészség megtartása érdekében – ismertette a rendezvény szakmai hátterét dr. Katus Zoltán, a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér elnökségi tagja. Hozzátette, a programot összeállító és levezénylő szakemberek abban bíznak, hogy ezzel ösztönözni  tudják a lakosság fizikai aktivitását, és erősítik az egészségtudatosságot. 

A jó példát be is mutatták: a mórahalmi program vendége volt a Spartacus szenior atlétája, Grosán Pál, aki a Masters Európa-bajnokságon a nyolcvan évesek korcsoportjában dobó ötpróbában aranyérmet nyert. Ő is megmozgatta a közönséget, de a program teljes időtartama alatt hétféle mozgásformát lehetett kipróbálni, köztük a vízi aerobikot és vízilabdát, illetve a bárhol végezhető dartsot, asztaliteniszt, az íjászatot és a francia eredetű golyójátékot, a petanqueot is.

A prevenciós rendezvény május utolsó hétvégéjén Csongrádon és Kiskunmajsán folytatódik, a fürdőben. A szervezők ott is várják az érdeklődőket.

Az EFOP-1.8.6-17-2017-00033 kódszámú, a felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztését célzó projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.