Közélet

Ezért szavazott a modellváltásra az SZTE több oktatója is!

Ezért szavazott a modellváltásra az SZTE több oktatója is!

2021. február 15., hétfő
Ezért szavazott a modellváltásra az SZTE több oktatója is!

Elképesztő vehemenciával vetették bele magukat a kormány és az egyetem gyalázásba a baloldali pártlapok és az arctalan közösségi oldalak azért, mert a többi nagy hazai egyetemhez hasonlóan az SZTE szenátusa is nagy többséggel úgy döntött: kezdődjön el az egyetem modellváltása.

Két hete megállás nélkül folyik a teljesen egyoldalú, komoly csúsztatásokat, pletykákat és álhíreket is szép számmal felvonultató rágalomhadjárat Szegeden. Azt azonban csak sejteni lehet, hogy mi a valódi oka ezeknek a rendkívül durva támadásoknak. Eme a sejtéseknek már többen is hangot adtak korábban. Röviden:

a politikai magyarázatok, a fideszezés csak trükk és elterelés; valójában attól tartanak a legtöbben, hogy elveszítik az eddigi kényelmes pénzforrást, mert a kényszerűségből „igazságtalan” elosztást átveszi az észszerűség, és a teljesítményhez kötött finanszírozás.

Vagyis kőkemény eredményekre lesz szükség a pénzért és támogatásért cserébe, és ára lesz a teljesítménynek. Pont úgy, mint a nyugat legelismertebb egyetemein, ahol még a világszinten is közismert, híres oktatóknak is gyakran évről évre kell kiérdemelniük, és megpályázniuk az újabb működési forrást.

(A szegedi egyetemen most a gazdagabb, jól működő és eredményes karok tartják el azokat, amelyek veszteségesek, s amelyek vagy nem megfelelő hatékonysággal, vagy kellő ambícióval működnek. Így az eredményesebb karok folyamatosan forrást veszítenek, amit például újabb fejlesztésekre költhetnének; míg a gyengébbek "ingyen" és könnyen jutnak forrásokhoz a sikeresebb karok kárára - a szerk.)

Számos oktatóval beszéltünk az elmúlt napokban, de csak nagyon kevesen - alig féltucatnyian - merték névvel is vállalni az indokaikat és az érveiket. Vagyis azt, hogy ők miért döntöttek a modellváltás mellett.

Széllel szemben nem érdemes...

- Rosszabbul járt volna az egyetem, ha szembe mentünk volna a széllel – magyarázta Dr. Kocsisné Dr. Gráff Myrtill, utalva a többi nagy egyetemre, amelyek szintén a modellváltás mellett döntöttek. A Mezőgazdasági Kar főiskolai docense szerint a váltástól azt várják leginkább, hogy az eddigi rendkívül nehézkes és bürokratikus buktatókkal teli pályázati lehetőségek, közbeszerzések is egyszerűsödnek majd, s így több forráshoz tud majd jutni a kar is.

A Természettudományi és Informatikai Kar tanszékvezetője azt mondta, leginkább az szólt a modellváltás mellett, hogy „jelenlegi állapotában az egyetem gyakorlatilag működésképtelen”.

- Informatikusként látjuk azokat a költségvetési problémákat, amelyek miatt azt tudom mondani, hogy katasztrofális állapotok vannak, és ez nem mehetett így tovább – magyarázta lapunknak Jelasity Márk. Úgy vélte, és ebben a korábbi rektor, Szabó Gábor is megerősítette, hogy vagy megváltozik az egyetem működése és ezzel a források elosztása is, vagy beleragadnak ebbe a rossz rendszerbe, és mozdulni sem bírnak előre. Ugyanakkor komoly fenntartásaik is voltak a modellváltással kapcsolatban – tudtuk meg, mert nem volt teljesen egyértelmű (és egyébként még most sem az), hogy mik lesznek az „újraelosztás” pontos részletei. Az viszont biztos – közölte, hogy „ki kell próbálni az új modellt, mert a jelenlegi nem működőképes, és ennél csak jobb lehet”.

Többet tudnak, mint az átlag

A TIK egy másik oktatója, Kérchy László szerint nem önmaguk ellenségei az egyetem vezetői, hanem elkötelezettek az egyetem mellett, ezért érdemes bízni is bennük.

- Nem szégyen elismerni, hogy nekik több mindenre van rálátásuk, mint egy átlagos egyetemi polgárnak. Bízom a tárgyalóküldöttségünk szakértelmében is, és abban, hogy a lehető legelőnyösebb megállapodásra jutnak a minisztériummal – magyarázta az oktató.

Pár hét és végleges lehet a modellváltás

Jelenleg is folynak a részletes egyeztetések a fenntartóváltásról az illetékes minisztériummal, ezek lezárása február végére, március elejére várható. Az első megbeszélések után az SZTE rektora, Dr. Rovó László biztatónak nevezte a tárgyalásokat; igaz, ő korábban is a modellváltás mellett érvelt.

Kiegészítés: Jelasity Márk nyilatkozatát - amelyet a vele készült interjú, hangfelvétel alapján írtunk meg - pontosította, illetve egyértelműbben, az egyetem belső működését nem ismerők számára érthetőbben kifejezte az álláspontját, mert úgy érzi, félreértettük; nem pontosan idéztük a mondanóját. Eszerint:

"A problémát jelenleg a meglévő források felhasználásának a kötöttségei jelentik, a fenntartásaink pedig azért voltak, mert az átállás részletei (nem pedig a források elosztása) volt bizonytalan. Gondolok itt arra, hogy a kuratóriumban ki lesz, milyen jogok maradnak az egyetemi Szenátusnál, ki kontrollálja a kuratóriumot. Nem állt rendelkezésre elegendő információ, és ezért lényegeben majdnem vakon kellett döntenünk minimális idő alatt. Ez nagyon fontos kontextus ahhoz, hogy meg lehessen érteni a döntésemet, és az egész helyzetet általában.

Gyakorlatilag egy szerencsejátékban kellett megtenni a téteket, és én az igenre tettem, amit egyébként jelen pillanatig jobb döntésnek tartok, de sokkal jobb lett volna tudni, miről döntünk."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.