Közélet

Február elsejéig maradnak a korlátozó intézkedések - jelentette be Orbán

Február elsejéig maradnak a korlátozó intézkedések - jelentette be Orbán

2021. január 8., péntek
Február elsejéig maradnak a korlátozó intézkedések - jelentette be Orbán

Az Operatív Törzsben kezdte a pénteki napot a miniszterelnök, 42 549 egészségügyi dolgozót oltottak már bent. Kezdetben nagy volt a fenntartás, de ez folyamatosan csökken, így már az idősotthonok oltása is megkezdődhetett, a hétvégén pedig minden 150 feletti otthonban megkezdődik az oltás. A lakók 80%-a vállalja az oltást, a dolgozók közül kevesen, ezért arra kéri őket a miniszterelnök, hogy vállalják az oltást. Elmondta, ő is beoltatja magát, amikor az oltási tervben sorra kerül.

80 ezer vakcina érkezett, ami szerinte kevés, ezért az Operatív Törzs február elsejéig meghosszabbítja a fennálló szabályokat, így a középiskolákban is marad az online oktatás és az éjszakai kijárási tilalom is. Más a mi válságkezelésünk, mint a nyugat-európaié, ahol gyakran változnak a szabályok, Magyarországon ezzel szemben kiszámítható rendszer van - tette hozzá a miniszterelnök. A kiszámíthatóság annyira fontos, mint a hatékonyság, nem szeretnénk rángatni a szabályokat - emelte ki.

Kórházban 5297 embert kezelnek, lélegeztetőgépen 372 ember van, 2907 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, 115-en haltak meg - ismertette a mai adatokat a miniszterelnök.

Elmondta, minden ország máshogy kezeli a halottak statisztikáját, ezért nehéz összehasonlítani a számokat. Úgy látja, hogy a 2020 és a 2019-es évek halálozási adatainak különbsége adja a koronavírus miatt meghaltak számát. Ezek alapján Magyarország jobban teljesített, mint Belgium, Spanyolország, Hollandia, Svédország. Már csak karnyújtásnyira van a győzelem, amit úgy nevezünk, hogy vakcina.

Az uniós vakcinabeszerzés nagyon lassú, ezért tárgyal az ország Izraellel, Oroszországgal és Kínával.

Nem vagyunk irigyek, gratulálhatunk a briteknek - mondta a miniszterelnök arra reagálva, hogy Nagy-Britanniában több embert oltottak be, mint az unióban.

Azokat kell elsőként beoltani, akiket elvihet a vírus, az oltási terv is ennek megfelelő - mondta Orbán Viktor. Ezért első helyre a leginkább veszélyeztetetteket kell helyezi. Vigyázni kell, nem tudunk még mindenkit beoltani, akiknek a vírus elveheti az életét, ezért tartsuk be a szabályokat - kérte a miniszterelnök, aki kiemelte az egészségügyben dolgozók rendkívüli munkáját. Szerinte büszkék lehetünk az ápolókra és az orvosokra, akik rengeteg ember életét mentették meg, és sokakat meggyógyítottak. Ugyanígy kiemelte, hogy az iskolák hatékonyan, gyorsan álltak át a digitális oktatásra. A tanárok is kiválóan teljesítenek.

Arról is beszélt, hogy bár a magyarok nem boldogak a korlátozások miatt, de mindannyian belátják, hogy összefogásra van szükség ebben az időben, ezért ahogyan az ország küzd az elismerésre méltó.

Ha várunk, akkor fennmarad a mostani kiszolgáltatott helyzet, reagált a keleti vakcinatárgyalásokra a miniszterelnök. Ahelyett, hogy az országok saját maguk szerezték volna be a vakcinákat, az uniós országok ezt Brüsszelre bízták, ezért áll most jobban Nagy-Britannia - kommentálta.

A vírussal kelek és fekszek, de a gazdaságra is figyelni kell - mondta. Több tucat olyan gazdasági intézkedést hoztak, amelyek működnek. Legfontosabb tájékoztatási pontnak a foglalkoztatási adatokat mondta, amelyek szerint az elvesztett munkahelyek száma 26 ezer, majdnem 4,5 millió ember dolgozik. Ez mutatja a válság kezelésének a sikerességét. Nagyon kevés olyan ország van, amely 4,5 millió munkahelyből 26 ezret veszített el. Nemcsak visszaállítjuk a munkahelyek számát, hanem többet fogunk teremteni, amint amennyit a vírus tönkretett - emelte ki.

Azt akarom, hogy kiemelkedően jó éve legyen 2021 a magyaroknak, úgy jönnénk ki a gazdasági válságból, hogy meg tudjunk előzni olyan országokat, amelyek előttünk voltak - tette hozzá.

Én a beruházások támogatásában hiszek, főleg, hogy nincs most tömeges visszaesés a foglalkoztatottak számában - mondta. A fő irány, amellett, hogy a bértámogatásokat sem hanyagoljuk el a beruházások támogatása, mert munkahelyek beruházásokból vannak, a vállalatok azok, akik munkát adnak az embereknek - emelte ki. Azt fogjuk látni 2021-ben, hogy a magyar válságkezelésnek rendkívül jó esélyei vannak arra, hogy a rendkívül jól sikerültek közé soroljuk - mondta Orbán Viktor.

Az eredményesség mértékét befolyásolja, hogy mikor tudjuk feloldani a korlátozásokat, amely a vakcinával függ össze. Más az eredmény, ha már márciusban visszatérhetünk a normális élethez, mint ha csak májusban.

Van egy menetrend, hogy melyik hónapban, melyik gyártó, mennyi vakcinát szállít. Ezek nagyon kicsi számok - mondta Orbán Viktor. Ha csak a nyugati vakcinákra támaszkodunk, akkor több hónapig kell még a korlátozásokat fenntartani. Ha találunk máshol kipróbált, biztonságos vakcinát, akkor fel tudjuk gyorsítani a folyamatot - mondta a miniszterelnök.

(Kossuth Rádió, Origo)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.