Közélet

MÁRCIUSIG maradnak a korlátozások!

MÁRCIUSIG maradnak a korlátozások!

2021. január 28., csütörtök
MÁRCIUSIG maradnak a korlátozások!

Gulyás: érvényben maradnak a mostani szabályok

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült kordában tartani a járvány terjedését. Az európai szabályok sok esetben szigorúbbak, mint a magyar. El akarjuk kerülni a harmadik hullámot, de ezért fenn kell tartani a mostani szabályokat – közölte Gulyás.

Március 1-ig maradnak a mostani szabályok

Az egészségügyre háruló teher lényegesen kisebb, mint két-három hónapja – mondta a miniszter. Gulyás közölte, hogy a jelenlegi szabályok március 1-ig maradnak hatályban. Éppen ezért a kormány azt kéri az Országgyűléstől, hogy újabb 90 napra hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet.

Ha a járvány terjedése tovább csökken, akkor van esély enyhítésre, a másik lehetőség pedig, ha kellő számú vakcina érkezik – mondta Gulyás. A kormány a lehető legtöbb vakcinát akarja beszerezni, bár az unióból érkező vakcinák száma nagyon kevés.

Messze még a 70 százalék

Gulyás Gergely elmondta, hogy Izraelben sikerült a lakosság közel 50 százalékát beoltani, míg az uniós országokban csupán 2 százalékos az átoltottság. Más vakcinákra is szükség van, hogy a 70 százalékos arányt sikerüljön elérni – tette hozzá. Szólt arról is, hogy két hónap alatt engedélyezték a Szputnyik V orosz vakcinát. A németek is érdeklődnek az orosz vakcina iránt.

Érkezik az orosz vakcina

Február végéig 300 ezer ember számára elegendő orosz oltóanyag érkezhet, ha betartják a szerződést. A Sinopharm terméke is megbízható, mivel már 15 millió embert beoltottak vel. A kormány úgy döntött, hogy milyen olyan vakcinát engedélyeznek ideiglenesen, amivel egymillió embert már beoltottak. Értelemszerűen az alkalmazás előtt a NNK ellenőrizni fogja a vakcinát – tette hozzá.

Minden élet számít, ezért mindenhonnan veszünk vakcinát. Az európai engedélyezése is folyamatban van az orosz vakcinának.

Felgyorsítják a kifizetéseket a vendéglátóhelyek számára

A vendéglátóhelyekről azt mondta, hogy mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének a felgyorsítására. Eddig 27 milliárd forintot fizettek ki – tette hozzá. Először a vendéglátóhelyeket nyitják majd ki, ha lazítás lesz. Ehhez azonban vakcina kell – mondta a miniszter.

Nőnek a közfoglalkoztatotti bérek

A közfoglalkoztatotti bérek is emelkedni fognak, és mostantól 85 ezer és 110 ezer forint lesz – mondta Gulyás.

45 milliárdot kapnak a falusi kisboltok

45 milliárd forintot kapnak a falusi kisboltok a legújabb kormányzati döntés értelmében – mondta Gulyás. Erre azért volt szükség, hogy a közszolgáltatások elérhetőek legyenek a falvakban. A támogatás célja, hogy olyan közösségi terek jöjjenek létre, ahol több szolgáltatás elérésére lenne lehetőség. A pályázati rendszert a Magyar Falu Program keretében hirdetik meg.

Napi 10 milliárdos kárt okoz a vírus a gazdaságnak

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy másodlagos kérdés mennyibe kerül a vakcina, mert napi szinten 10 milliárdos kárt okoz a gazdaságnak a vírus. Minden uniós lehetőséggel éltünk az oltóanyaggal kapcsolatban – tette hozzá. bajor kormányfő szerint is valami félrecsúszott a vakcina beszerzés kapcsán – mondta a miniszter.

(M1, Origo)

Folyamatosan frissül!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.