Közélet

Kamarai vizsgálat folyik Binszki József ellen!

Kamarai vizsgálat folyik Binszki József ellen!

2020. december 4., péntek
Kamarai vizsgálat folyik Binszki József ellen!

Budai Gyula, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője tett panaszt a Szegedi Ügyvédi Kamaránál Binszki József ellen, mert úgy véli, hogy

"az ügyvédi törvény szerint összeférhetetlen módon látta el több vádlottnak is a védelmét, ezt a fegyelmi vétséget pedig szándékosan követte el a Czeglédy Csaba ellen folyó ügyben".

Budai azt állítja, hogy Binszki József ügyvédként úgy vállalta el több, folyamatosan tagadásban lévő terhelt védelmét a Czeglédy-ügyben, hogy korábban egy, ugyanebben az ügyben beismerő vallomást tevő és az ügyészséggel egyezséget kötő vádlottat képviselt. Mivel ez abszolút érdekellentét, ezért úgy véli, hogy ez felveti akár az összeférhetetlenség lehetőségét is. Emiatt pedig - állítja a fideszes képviselő - a Czeglédy Csaba és társai ellen hatmilliárdos költségvetési csalás miatt folyamatban lévő büntetőügyet érdemben még mindig nem tudták elkezdeni tárgyalni.

Binszki szerint minden szabályos volt

Ez utóbbi állítást - vagyis az összeférhetetlenséget és a "tudatos időhúzás" vádját - Binszki cáfolni próbálta már korábban, sőt lapunk ellen helyreigazítást is kért, miután szemléztük az erről szóló hírt. Ő azt állította akkor, hogy mindent szabályszerűen csinált, és szó sincs összeférhetetlenségről. A beismerő vallomást tévő ügyfele nem is egyeztetett vele, ezért a vallomása után felmondta vele az ügyvédi megbízását. Binszki akkor azt is írta nekünk, hogy a Budai állításain alapuló akkori hírek "egyes tényállásrészek elhallgatásával, elhagyásával, egyes tényálláselemek önkényes - tudatos - csoportosításával történt."

Az Ügyvédi Kamara vizsgálódik

Információnkkal megkerestük a Szegedi Ügyvédi Kamara elnökét.

Dr Kertész József megerősítette, hogy valóban érkezett ilyen panasz a kamarához és az ügyet jelenleg is vizsgálják - részletes tájékoztatást azonban nem akart adni egyelőre.

Ha súlyos szabálytalanságot tárnak fel, akkor elképzelhető az is, hogy Binszki elveszíti ügyvédi jogosítványait, és kizárhatják a kamarából is. Ez azt jelentené, hogy ügyvédként nem praktizálhatna többet.

Binszki József az ügyvédi munkája mellett a Demokratikus Koalíció szegedi önkormányzati frakciójának a vezetője.

A képviselőt szintén kerestük az ügyben, de egyelőre nem értünk el. Ha sikerült választ kapnunk a kérdéseinkre, akkor megírjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.