Közélet

Online konferenciát rendezett az Emlékpont

Online konferenciát rendezett az Emlékpont

2020. október 23., péntek
Online konferenciát rendezett az Emlékpont

A Nemzeti Emlékezet Hete keretében megrendezett történettudományi ülésen előadó történészek a forradalom szereplőinek, emlékezőinek, örököseinek és a kommunista hatalom viszonyát, annak az államszocializmus évtizedei alatti alakulását mutatták be.

Miklós Péter címzetes egyetemi tanár, az Emlékpont szakmai tanácsadója bevezetőjében elmondta, hogy nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan nem kizárólag ezen online konferenciára került sor a közgyűjteményben, hanem jónéhány vásárhelyi és vidéki iskolai csoport is részt vett tárlatvezetéséken, projektfoglakozásokon és rendhagyó tanórákon.

Költészet és rendszerváltás címmel Nagy Gáspár (1949–2007) életútját és ötvenhatos verseit mutatta be Miklós Péter, az Emlékpont és a Tornyai János Múzeum szakmai tanácsadója. A Fiú naplójából és az Öröknyár: elmúltam 9 éves című írások nemcsak a rendszerváltozást készítették elő, hanem a maguk korában – a nyolcvanas évek közepén – politikai viharokat is kavartak. A történész hangsúlyozta, hogy a költő gyermekkorának meghatározó élményei – nyugat-dunántúli katolikus paraszti származás, a forradalom leverését követően külföldre menekülők tömege – alakították ki történelmi és politikai nézeteit, s formálták verseit, esszéit és az 1990 utáni irodalmi és közéleti szerepvállalásait.

A konferencia szervezői és előadói a tanácskozás konklúzióját abban határozták meg, hogy teljesen természetesnek kellene lennie mind a hazai történész szakmában, mind az emlékezetpolitikában, hogy az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak többféle értékelése legyen, s egyik oldal se élvezzen a maga nézőpontjával kizárólagosságot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.