Közélet

Orbán szerint állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát

Orbán szerint állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát

2020. szeptember 4., péntek
Orbán szerint állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát

A kormányfő elmondta: mindig vannak olyanok, akik aggódnak, de az a fontos, hogy olyanok is legyenek, akik cselekednek, a kettő között jó arányt kell találni.

Hangsúlyozta: Kásler Miklós miniszternek hálával tartozunk, mert az első hullám felett aratott győzelem után nem tették ölbe a kezüket, hanem egész nyáron ezzel foglalkoztak, ezért nem oszlattuk fel az operatív törzset sem.

Így elmondható, hogy

állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát.

Most már sok hónapnyi tapasztalat van a hátunk mögött – tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök kifejtette, az a jó, ha minél több egyetértési pont jön létre, hiszen a védekezés azon múlik, hogy az emberek egyetértenek-e, elfogadják-e az intézkedéseket. Ebben nagy segítség a nemzeti konzultáció, amelyet 1 millió 7-800 ember küldött vissza.

A fertőzöttek és ezzel párhuzamosan a kórházi ágyak számának növekedésével kapcsolatban Orbán Viktor leszögezte, az első és legfontosabb, hogy menteni kell az életeket, hogy megteremtsék az iskolák működtetéséhez szükséges feltételeket, és hogy a gazdaság ne csak működőképes maradjon, hanem fel lehessen pörgetni. Hozzátette: a fiatalok felelőssége megnőtt, hiszen nyáron valószínűleg sokan kapták el a vírust. A miniszterelnök arra kéri a fiatalokat, viseljenek felelősséget, tartsák be azt a néhány szabályt, ami van, mert nem a maguk fejére, hanem az idősekre hozhatnak nagy bajt.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e elegendő kórházi ágy, Orbán Viktor elmondta: nagy kapacitásokat szabadítottak fel és a magyar egészségügy tavasszal átment egy olyan próbán, hogy tudjuk, mit kell tenni a legrosszabb helyzetben is. Nem fordulhat elő, hogy a világban hiány lép fel, mert mindent tudunk gyártani a vakcinán kívül – folytatta.

Az utazási korlátozásokkal kapcsolatban a miniszterelnök kifejtette, érti az Európai Unió aggályait, amelyek a visegrádi országokkal történő határnyitás miatt állnak fent, azonban tudni kell, hogy a visegrádi országok között mély járványügyi protokoll alakult ki, könnyebb az együttműködés velük, mint a távolabbi országokkal. Amit figyelembe kell venni – mutatott rá Orbán Viktor –, hogy milyen mély tudásunk van az ottani járványügyi helyzetről. A legmélyebb tudásunk a V4 országokról van.

A kormányfő emlékeztetett: van egy vita Magyarországon arról, hogy belül kell védekezni, vagy a határokat kell lezárni. A vírus már belül van, magyarországi terjedését le kell lassítani, de az utánpótlás vonalait is le kell zárni. Azonban élni kell. A miniszterelnök tájékoztatott, a mai napon is kormányülés van, amelyen a részleteket fogják finomítani. A lehető legnagyobb szabadság az összes fontos korlátozás mellett – ez a magyar kormány célja.

Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz akkor, ha az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, mert diszkriminációnak érzi a V4-ek felé történő határnyitást, Orbán Viktor elmondta, mondhatnak amit akarnak, de néhány nap múlva azt fogják csinálni, amit mi. Ezt láthattuk migrációban, gazdaságpolitikában is.

A miniszterelnök kiemelte: érhető, hogy mindenkinek van egy gondolata, miképpen kellene tesztelni. De fontos, hogy ne kapkodjunk. - Én is hallok mindenfélét, de a WHO protokollját nézem, aszerint haladunk. Ezt fogjuk tenni ezután is. Ne nyissunk rést a pajzson! - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy ne becsüljük le a saját sikerünket, hiszen hazánk a nemzetközi összevetésben nagyon szép eredményt ért el. Magyarország védekezett Európában a legjobban. A védekezés sikerét Magyarország az emberi életekben méri – tette hozzá a kormányfő. Nálunk jobb módú országokban a betegség jobban arat – vélekedett.

Az egészségügyi dolgozók és pedagógusok munkájának anyagi juttatással történő elismeréséről Orbán Viktor kifejtette: a miniszter maga hozott döntést a jutalom kifizetéséről a tárca költségvetése alapján. A kormányfő szerint a vita a kilencvenes évekig nyúlik vissza. Vannak ugyanis az országnak olyan kistelepülései, ahol jelentős mértékben él cigány kisebbség. Az őket tanító tanárok munkája ezért jóval másabb, mint a belvárosi kerületekben tanító pedagógusoké. Orbán Viktor rámutatott: ha nem honorálják ezt a munkát, nem fognak odamenni tanítani a pedagógusok. Egy olyan szorzót, speciális kódot kell alkalmazni a későbbiekben, amely nem egy alkalomra szól, mert a kilencvenes évek óta nem született rendszerszintű megoldás erre a problémára.

Európa helyzetéről is beszélt Orbán Viktor. Mint mondta, most mindenkinek a vírus, az iskolakezdés, a gazdaság köti le a figyelmét, ezért az Európai Unióról csak óvatosan szabad gondolatokat megfogalmazni. Azt azonban elmondta, tizenöt évvel ezelőtt azt láttuk, hogy a beruházások körülbelül 81 százaléka nyugatról, 15 százalék keletről jön. Ez az arány mára majdnem teljesen megfordult. A nagy változás tehát arról szól, hogy Közép-Európa hol helyezkedik majd el.

Egy nagy átalakulási folyamatnak vagyunk a közepén – jelentette ki a miniszterelnök. Európa egyelőre nem tudja megmondani, hol lesz a helye tíz évvel később. Már 2012-ben leírta Brüsszel, hogy a migráció jó, a gazdaságpolitikával kapcsolatos negatív jóslataik viszont 2050 helyett már most megvalósultak.

„Nem mi fújjuk a passzátszelet, de a házi feladatunkat meg tudjuk csinálni”

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: tíz év múlva Lengyelország lehet Európa új Németországa.

Az oktatással kapcsolatban elmondta: tavasszal a járvány első hullámában általános döntést hoztunk az iskolákra nézve. Most azt látom, nem kell általános szabályt hozni, mert vannak települések, ahol feltűnik a vírus, és vannak, ahol nem. Ezért dolgozunk ki egy általános protokollt, adtunk jogköröket az iskolaigazgatóknak, a tanítás beszüntetését pedig központi szintre hoztuk vissza. Tehát minden egyes ügyet meg fogunk vizsgálni, és ha bizonyos iskoláknál szükséges, akkor meghozzuk a szükséges döntéseket, tehát ha olyan erős egy iskolában a fertőzés mértéke, hogy jobb azt bezárni és átállni a digitális oktatásra, akkor meg fogjuk tenni. De indokolatlan ezt olyan helyeken megtenni, ahol még sosem láttak koronavírusos gyereket.

A védekezésünk most a rugalmasabb, a való élethez jobban alkalmazkodóbb lesz az iskolákban is – húzta alá a kormányfő, aki arról is beszélt, nagyon hálás a pedagógusoknak, hogy ilyen gyorsan alkalmazkodtak, és kiválóan ellátták a munkájukat. Hozzátette: úgy látja most bátrabbak a tanárok a tavaszi eseményekhez képest.

(Kossuth Rádió, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.