Közélet

Újabb helyreigazítási pert bukott Botka lapja, most Rovó Lászlóval szemben

Újabb helyreigazítási pert bukott Botka lapja, most Rovó Lászlóval szemben

2020. július 16., csütörtök
Újabb helyreigazítási pert bukott Botka lapja, most Rovó Lászlóval szemben

Több cikk helyreigazítására kötelezte a Szegedi Ítélőtábla a szeged.hu hírportált, amely márciusban, illetve áprilisban többször valótlanul azt állította a Szegedi Tudományegyetem rektoráról, hogy Ausztriában, a koronavírus egyik gócpontjában síelt, majd amikor megfertőződött, lázasan is dolgozott és nem vonult karanténba - derül ki az MTI birtokába jutott másodfokú ítéletből.

A még július 6-án, tárgyaláson kívül elbírált ügyben a táblabíróság megalapozottnak találta, hogy olyan tényállításokat fogalmazott meg a portál Rovó Lászlóról, amelyek valótlanok. Az ítélet felidézte: a rektor még február 20-án körlevelet adott ki a koronavírus közösségi terjedésének feltételezhető helyszíneiről, amelyek között négy olaszországi tartomány is szerepelt. Az indoklás kitér arra is, hogy a rektor Olaszországban, Dél-Tirolban volt február végén és március elején, és idézi Rovó László később kiadott közleményét is, amelyben rögzítette, hogy üdülési helyszíne nem tartozott a veszélyeztetett területek közé. A rektor beszámolt arról is, hogy sem az ott tartózkodása alatt, sem hazatérése során nem tapasztalt olyan jelet, ami fertőzöttségre utalt volna. Miután azonban észlelte a tüneteket, karanténba vonult. A bíróság kitért arra is, a portál a Momentum szegedi elnökének nyílt levelét is megjelentette, amelyben többek között az is szerepelt, hogy a rektor lázasan dolgozott volna. A bíróság rámutatott: sajtó-helyreigazítás alapjául szolgáló jogsértés megvalósulhat a mástól szerzett értesülés továbbadásával, vagyis híreszteléssel, annak valóságáért is felelősséggel tartozik a sajtó, ám a portál meg sem kísérelte annak igazolását, hogy Rovó László már a pozitív tesztet megelőzően rendelkezett volna a betegség tüneteivel, de azt - mint állították - eltitkolta. A táblabíróság kötelezte a portált, hogy a helyreigazításokat 5 napon belül a főoldalon, a vezető hírek közt, a sérelmezett eredeti cikkek címe alatt, annak szövege előtt legalább 30 napig kommentár nélkül tegye közzé.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.