Közélet

Elmaradnak az állami ünnepségek augusztus 20-án

Elmaradnak az állami ünnepségek augusztus 20-án

2020. július 16., csütörtök
Elmaradnak az állami ünnepségek augusztus 20-án

A járványveszély miatt a kormány döntött arról, hogy idén elmaradnak az augusztus 20-i állami ünnepségek, köztük a tűzijáték és a légiparádé – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a nagyobb országok területén tapasztalható, különböző mértékű járványhelyzet miatt a kabinet határozott arról is, hogy az egyes tartományok, régiók alapján akár több pandémiás kategóriába is besorolható egy adott ország a 3 színű – zöld, sárga, vörös – felosztás szerint.

Gulyás Gergely felidézte, hogy a zeneipar szereplői a tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozások enyhítést kérik, ám augusztus 15-ig már biztosan nem változtat a kormány az 500 főt meghaladó zenés-táncos rendezvények tilalmáról.

Július végén tudunk dönteni, hogy lesz-e változás, de több érv szól amellett, hogy ne oldjuk fel a korlátokat – mondta, hozzátéve: a magyar zeneiparban dolgozókat ettől függetlenül támogatni szeretné a kormány. – Nyitottak vagyunk arra, hogy a járvány miatti veszteségeket enyhítsük – hangsúlyozta. A miniszter beszámolt arról, hogy a kormány tárgyalta az uniós költségvetésről szóló előterjesztést, illetve az EU Recovery Fund járványügyi csomagját.

Nagyon eltérő, egymástól távol álló álláspontok vannak a tagállamok között, nem biztos, hogy eredményes lesz a csúcs

– vélekedett Gulyás Gergely. Kiemelte: mivel a tagállamok közös hitelt vesznek fel, vagyis „új pénzt teremtünk”, ehhez kapcsolódóan nem lehet feltételeket előírni a felhasználást illetően. Maximum annyit, hogy a gazdaság újraindításra, munkahelyteremtésre kell elkölteni a pénzt. De hogy ezt hol milyen eszközökkel érik el, azt a tagállamokra kell bízni. Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta: a kormány a gyöngyöspatai önkormányzat rendelkezésére bocsátotta azt a közel 100 millió forintot, amit a szegregációs perekben ítélt meg a bíróság a cigány tanulóknak. Hozzátette:

továbbra sem ért egyet a kormány az ítélettel, mivel oktatás során keletkezett kért oktatással lenne indokolt pótolni.

Az elmaradt Szent István-napi ünnepségekkel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az emberek biztonságát tartották szem előtt a döntés meghozatalában, és az operatív törzs is a rendezvények törlését javasolta. A karanténban lévők PCR-tesztjével összefüggésben a tárcavezető közölte: a témában a korábbi szabályok érvényesek, minden akkreditált tesztet elfogadnak. Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke nem mondott igazat, amikor a Klubrádióban arról beszélt, hogy a Főváros elköltötte a megtakarításait, hiszen az önkormányzatok az államkincstárban tartják a pénzüket – jelentette ki a miniszter, hozzátéve: a szóban forgó összeg akár 6-7 Lánchíd felújítására is elég lenne. Gulyás Gergely hozzátette: drukkol a Karácsony Gergely vezette Fővárosnak mind a Lánchíd, mind pedig a 3-as metró felújítása ügyében, hogy végre sikerüljön egy közbeszerzés kiírás lebonyolítása.

A tárcavezető arra is kitért: egy adott országnak a színek szerinti pandémiás besorolását mindig a hazatérés pillanatában veszik figyelembe.

Arra a kérdésre, hogy futballmeccsre miért lehet menni, miközben a zenés rendezvények szervezése tilos, Gulyás Gergely úgy felelt: nagy különbség a két rendezvény között, hogy a koncerteken megjelenik az alkoholfogyasztás. A koncerteken nem garantált a távolságtartás, míg a stadionban igen – fogalmazott. A Nunkovics Tibor jobbikos képviselőt ért zsidózási vádakra vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszter kiemelte: a házszabály lehetőséget ad arra, hogy az Országgyűlés tekintélyét sértő megnyilatkozás vagy gyűlöletbeszéd esetén szankciót alkalmazzanak az országgyűlési képviselőkkel szemben. Ez a lehetőség ebben az esetben is adott. A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy az egyetemek megtarthatják-e idén a gólyatáboraikat, Gulyás Gergely jelezte: július végén dönt a kormány arról, hogy augusztus 15. utáni, 500 főt meghaladó rendezvényeket meg lehet-e tartani. A lap másik kérdésére, miszerint a baloldali kamuvideók és egyéb álhírek nem érdemelnének-e rendőrségi vizsgálatot, a miniszter közölte:

a hamisításnak van az a mértéke – rágalmazás, becsületsértés –, ami átlépi azt a határt, amikor már eljárást kell indítani.

A MÁV és a Volán összevonása kapcsán rámutatott: rövidtávon nem eredményez spórolást a lépés, de érdemes összehangolni a két társaság működését, menetrendjét, mert korábban sok kritika érte a rendszert. A lépéssel egységesen jól működő struktúra kialakítása, illetve gyorsabb, színvonalasabb működés a cél – húzta alá, megjegyezve: járatbővítés is elképzelhető. Az iskolaőrség kapcsán azt mondta, az érintett 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményt a fenntartók igényfelmérése alapján választották ki. Az országok 3 szín szerinti pandémiás besorolásáról Gulyás elmondta:

az elsősorban az egymillió lakosra vetített aktív fertőzöttek száma alapján hoztak döntést.

A BKK által rendelt 26 KAF típusú villamossal összefüggésben, amelyek többségét a vállalat nem hajlandó átvenni, a miniszter azt hangsúlyozta, hogy az ügy a önkormányzati hatáskörbe tartozik.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.