Közélet

Kukkoló drónokra panaszkodnak az újszegedi kerttulajdonosok

Kukkoló drónokra panaszkodnak az újszegedi kerttulajdonosok

2020. július 12., vasárnap
Kukkoló drónokra panaszkodnak az újszegedi kerttulajdonosok

Drónok repülnek be az újszegedi kertekbe - írja a Délmagyar. A lap egyik olvasója arra panaszkodott, hogy a telke fölött kameráztak. Az alacsony műveleti magasság sértheti a magánélethez való jogot, fennállhat akár a zaklatás és a személyes adattal való visszaélés is.

Egy újszegedi olvasó panasza szerint többször előfordult az utóbbi időben, hogy házuk kertjébe drón repült, és nem mondhatni, hogy magasan. Körbenézett a szomszéd telkeken is, megállt a diófa fölött, körbekamerázott. Az olvasó sze­­retné tudni, szabályos-e, hogy a magánterületén megfigyelhetik, felvételeket készíthetnek róla, és mit tehet ellene. A Drónpilóták Országos Egyesületének vezetője publikált ko­­rábban írást a témában az egyesület honlapján. Kiderült: ha alacsony műveleti magasságban repül a pilóta lakott terület felett, hozzájárulhat a magán­élet, a családi élet, az otthon és a kapcsolattartás tiszteletben tartásához fűződő jog megsértéséhez – akkor is, ha van légtérhasználati engedélye. A cikkból kiderül, hogy a sértett eljárást kezdeményezhet a Nemzeti Adatvédelmi és Információ­szabadság Hatóságnál vagy bíróságnál. Fenn­­állhat a zaklatás vétsége is, ami miatt feljelentést tehet, de ehhez az kell, hogy a bíróság megállapítsa: a pilóta abból a cél­­ból háborgat valakit rendsze­resen vagy tartósan, hogy megfélemlítse, magánéletébe, mindennapi életvitelébe önkényesen beleavatkozzon. Személyes adattal visszaélés is szóba kerülhet. A neve elhallgatását kérő egyik ta­­pasztalt Csongrád-Csanád megyei drónpilóta szerint 5-6 méter az a magasság, ahonnan értékelhető felvételeket lehet készíteni személyekről, vagyontárgyakról, a megengedett műveleti ma­­gasság lakott terület fölött 30 méter. A saját telkén bárki reptethet drónt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.