Közélet

Orbán: Magyarországra a járványt elsősorban a külföldiek hozták be

Orbán: Magyarországra a járványt elsősorban a külföldiek hozták be

2020. március 13., péntek
Orbán: Magyarországra a járványt elsősorban a külföldiek hozták be

A rendkívüli jogrend Magyarországon mást jelent, mint a többi európai országban. Olyan intézkedéseket lehet hozni, amelyeket a veszélyhelyzet súlyossága indokol – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. Békebeli demokrácia és a háborús helyzet közötti állapotban vagyunk. Európában azt láttam, hogy nem megállítható a járvány terjedése, ezért javasoltam a kormánynak a veszélyhelyzet bevezetést. Két hétre hirdetheti meg a kormány, utána a parlament jóváhagyásával lehet hosszabbítani.

A miniszterelnök elmondta, hogy a Kínából kiindult fertőzéssel kapcsolatban egy ideig lehetett reménykedni, hogy Európát talán elkerüli a járvány, de mióta Olaszországban megjelent a koronavírus, a védekezés az elsődleges szempont. Rossz kommunikációnak tartom, hogy elterjedt, hogy Kínában véget ért a járvány, mert ez nem igaz, annyi történt, hogy a megbetegedések száma alacsonyabb lett, mint a gyógyultaké.

A járvány után a visszatérés a megszokott, normális állapothoz hosszú ideig fog tartani

– mondta Orbán Viktor. Hozzátette: sajnos nagyon keveset tudunk a koronavírusról, amivel szemben egyelőre nincs ellenszer. Ezért is van mindenki tele aggodalommal és félelemmel, hiszen egy ismeretlen ellenséggel állunk szemben. De azt látjuk, hogy a járvány felfutási szakasza Kínában öt-hat hónapig tartott, és csak most kezdődött csillapodni a megbetegedések száma. Tehát Európában is ezzel számolhatunk, jó pár hónapig eltarthat, mire visszajutunk a normális kerékvágásba.

Ez alatt az idő alatt, a járvány elleni védekezés érdekében, rendkívüli intézkedéseket kell hoznunk.

Sajnos, sok országban már halálesetek is vannak, mi szeretnénk ebből kimaradni, de garancia nincs arra, hogy nem történik meg. Óriási lelki erőre van szükségünk, hogy ne adjuk meg magunkat a kórnak. És mivel nincs ellene gyógyszer csak egyet tudunk tenni, minden erőnkkel próbáljuk megakadályozni a terjedését. Ennek eszközei

a határellenőrzések bevezetése, az utazási korlátozások, valamint a vesztegzár – ha valaki ezeket megszegi, rendőri erővel kényszerítjük a rendkívüli szabályok betartására

– mondta a kormányfő, majd köszönetet mondott az ápolónőknek, az orvosoknak, a járványügyi szakembereknek, akik hetek óta megfeszített erővel dolgoznak a járvány megfékezése érdekében. Figyeljük a környező országokban zajló eseményeket, és kapcsolatban is állunk velük. Ilyen helyzetben,

amikor egy ismeretlen jelenséggel állunk szemben, a tapasztalatcsere és a tudáscsere a legfontosabb,

ezért utasítottam belügyminiszter is és az egészségügyet felügyelő minisztert is, hogy napi kapcsolatban álljanak az osztrák és a szlovén kollégáikkal, hiszen Olaszország felől, ezen a két országon keresztül érkezik a fertőzés – mondta Orbán Viktor. Ha bezárnánk az iskolákat, az a tanév végét jelentené, de a mostani tudásunk szerint a gyerekek kevésbé veszélyeztetettek, mint az idősebbek.

Minden ember elsősorban a szüleiért és a gyermekeiért aggódik, de amíg lehet, nem szeretnénk bezárni az iskolákat

– mondta a miniszterelnök. Hozzátette: ha kiderül, hogy van olyan variánsa a vírusnak, amely a gyerekekre is veszélyes, akkor habozás nélkül cselekedni fogunk, de most nem ez a helyzet. Az egyetemek bezárásáról is sokat gondolkodtunk, végül azért rendeltünk el vesztegzárat, mert sok a külföldi hallgató. Tapasztalataink alapján Magyarországra a járványt elsősorban a külföldiek hozták be, és az ő körükben terjed leginkább. A magyar emberek általában nem tudják, de sok tízezer külföldi diák tanul nálunk.

Nem véletlen, hogy az irániak körében ütötte fel a fejét a vírus, és mivel nem tudjuk különválasztani a külföldieket a magyar diákoktól, az tűnt ésszerűnek, hogy az egyetemeknél intézménylátogatási szünetet rendeljünk el

– mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor kiemelte: beszélhetünk pénzről, gazdaságról, de most az emberi élet védelme a legfontosabb, azért küzdünk, hogy minél kevesebben fertőződjenek meg, minél kevesebben haljanak meg a vírustól. A mai helyzetben kétfrontos háborút vívunk, egyfelől a migráció, másfelől a koronavírus járvány ellen, és miután a mozgás terjeszti a betegséget és teszi a járványt világméretűvé, a két dolog között logikus összefüggés van.

Magyarország eddig sikeresen védte meg magát migrációval szemben, ezért a migránsok által esetlegesen behurcolt fertőzéssel szemben is védettek vagyunk.

A tranzitzónákat is bezártuk, bár vannak újra és újra javaslatok az európai bürokratáktól, hogy osszuk szét a migránsokat az európai országok között, mi ezt – ahogy eddig is – ellenezzük, és megakadályozzuk – hangsúlyozta Orbán Viktor. Az idei és a már tervezés alatt álló 2021-es költségvetést is teljesen újra kell gondolni a koronavírus-járvány miatt. A kormányfő kifejtette: az önkormányzatok és az intézmények költségvetését is át kell dolgozni. Hangsúlyozta:

felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni.

A kormány kidolgoz olyan gazdaságvédelmi akcióterveket, amelyek egy-egy ágazatnak jelentenek majd segítséget, megoldást, mert a gazdaság leállása nem ugyanolyan mértékben sújtja a különböző ágazatokat. A leállt gazdaság újraindítását szolgáló, teljesen új megközelítésű gazdaságvédelmi akciótervet és azt szolgáló költségvetést kell elkészíteni – közölte Orbán Viktor.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.