Közélet

Továbbra sincs állam, amely befogadná Ahmed H.-t

Továbbra sincs állam, amely befogadná Ahmed H.-t

2019. augusztus 6., kedd
Továbbra sincs állam, amely befogadná Ahmed H.-t

A kiutazás feltételeinek megteremtéséig, de legfeljebb szeptember 15-ig hosszabbította meg a terrorizmus miatt elítélt Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét a Nyírbátori Járásbíróság – tájékoztatta a Magyar Hírlapot a Nyíregyházi Törvényszék sajtóosztálya.

A július 11-i döntés indoklásában a bíróság megállapította, hogy a kiutasítás végrehajtásához szükséges okmányok beszerzése a szír férfit visszafogadni köteles államok hatóságainak eljárása miatt húzódik több mint hat hónapja. Jelenleg is több hatóság (brit, ciprusi) visszajelzésére várnak a magyar hatóságok. Mivel Ahmed H. jelenleg sem rendelkezik még érvényes útiokmányokkal, a bíróság meghosszabbította idegenrendészeti őrizetét – írta Magyar Hírlap megkeresésére a törvényszék.

A Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter által védett szír férfit a Szegedi Ítélőtábla a 2015 szeptemberi, röszkei zavargásokban betöltött szerepéért határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény miatt jogerősen öt év börtönre ítélte tavaly ősszel azzal, hogy leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Ahmed H. január végén letöltötte a 2015. szeptember 19-i elfogásától számított ötéves büntetése kétharmadát. Ténylegesen azonban nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt elrendelte az idegenrendészeti őrizetét. Ezt a bíróság azóta hosszabbítja meg folyamatosan, mert azóta sem találtak olyan államot, amely befogadná a férfit, aki korábban Cipruson élt családjával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.