Közélet

Apadás után tele van szeméttel a Tisza

Apadás után tele van szeméttel a Tisza

2019. június 19., szerda
Apadás után tele van szeméttel a Tisza

Folyamatosan takarítják a Tisza szegedi szakaszát az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai, a Maros felső szakaszáról érkező árhullám miatt még kedden is szemét borította a folyót a belvárosban. 2018-ban 2600 köbméter szemetet szedtek össze a belvárosi szakaszon.

Azután, hogy a Tisza vízszintje a bő másfél héttel ezelőtti tetőzése óta folyamatosan csökken, a folyó felszínének belvárosi szakaszán jelentős mennyiségű szemét halmozódott fel. Kedden még mindig egy körülbelül száz méteres szakaszt borított műanyag hulladék a Belvárosi híd közelében és alatt.

A víz tisztán tartása az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) feladata. Megkeresésünkre az igazgatóság azt válaszolta, jellemzően

akkor halmozódik fel szemét és uszadék a Tisza alsó szakaszán, mikor a Maros felső szakaszairól olyan árhullámok érkeznek, amelyek feljebb kilépnek a hullámtérre.

"Ez a jelenség játszódott le a most levonuló árhullám esetében is: a medréből kilépő folyó a hullámtéri területekről magával sodorja az illegálisan lerakott vegyes hulladékokat – főleg műanyag palackokat –, valamint a kidőlt, kiszáradt fákat. Ezeket tovább szállítja, majd apadáskor a folyópart közelében kirakja, de a mesterséges, vízakadályt képző műtárgyak, úszóművek közelében is fennakadhatnak" – fogalmaztak levelükben.

A Tisza belvárosi szakaszán az ATIVIZIG a műtárgyakban és a hidakon megakadt uszadékok eltakarítását a vízállás csökkenése óta folyamatosan végzik.

Azonban az úszóházakban megakadt szemét és fa eltakarítása az úszómű üzemeltetőjének feladata. A partról a víz felé lógó fatörzseket is az úszóház üzemeltetője kötözte ki, miután az óriási fák fennakadtak a szerkezetben.

2018-ban a Huszár Mátyás rakparton 1300 kétszáz literes szemeteszsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze az igazgatóság munkatársai, az újszegedi partszakaszon, valamint a Maros torkolatánál pedig 600 zsáknyi uszadékot.

Fotók: Kovács Ferenc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.