Közélet

Felelőtlen mulatozók szemetelik tele a rakpartot. De miért, amikor közelben a szemetes???

Felelőtlen mulatozók szemetelik tele a rakpartot. De miért, amikor közelben a szemetes???

2019. május 27., hétfő
Felelőtlen mulatozók szemetelik tele a rakpartot. De miért, amikor közelben a szemetes???

El vannak keseredve a szegedi horgászok, akik nap mint nap szeméthegyekkel találkoznak a rakparton. A pecásoknak rendszeresen azzal kell kezdeniük a horgászást, hogy összeszedik a lépcsőkön hagyott műanyagkupacokat.

A rakpart látványát rendkívül csúfító és környezetszennyező, felelőtlen magatartásra ők sem nagyon tudnak magyarázatot, hiszen minden egyes lejárónál található hulladékgyűjtő edény, amely hiába van csak pár tíz méterre az éjszakai mulatozások helyszínétől, mégis sokan a parton "felejtik" a szemetet, ahelyett, hogy azt a megfelelő helyre helyeznék.

Üres borosüvegek és műanyag poharak csúfítják a szegedi rakpartot

A szemetes rakpart nyilván nemcsak a horgászokat, hanem az egyszerű állampolgárokat is zavarja, de a horgászok amiatt bosszankodhatnak még inkább jogosan, mert a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének 2019-re vonatkozó egységes

horgászrendjében

egyértelműen le van írva, hogy

tilos szemetes helyen horgászni, még akkor is, ha a hulladék ottlétéhez semmi köze a pecásnak.

"Tilos horgászni szemetes helyen, továbbá tilos cigaretta csikket, egyéb hulladékot a vízbe, vagy a parton szétszórni! A horgászhelyet és annak környezetét a horgásznak kötelessége megtisztítani, tisztán tartani, a keletkezett szemetet elvinni. Ennek elmulasztása esetén a halőr úgy jogosult eljárni, mintha az épp ott tartózkodó horgász szemetelt volna" - olvasható a horgászrendben.

Vannak, akik összegyűjtik a szemetet, de mégsem viszik el a hulladékgyűjtőhöz, hanem otthagyják a parton

Tehát, ha úgy kezdi meg valaki a horgászatot, hogy a körülötte lévő szemetet nem takarítja el, megsérti a szabályokat, és szankciókra számíthat. "Érthetetlen, felfoghatatlan, hogy aki a rakparton fogyasztotta el ételét, italát, akkor a szemetét miért nem képes a szemetesbe dobni. Ezek a mai fiatalok nem figyelnek a környezetükre, és azzal sem foglalkoznak, hogy a szemét előbb vagy utóbb - ha valaki nem szedi össze - a vízben fog kikötni.

Pár méterre van a szemetes. Miért nem tudják odavinni és kidobni?" - panaszkodott az egyik horgász.

A horgászok tehát sok esetben kénytelenek a mások által otthagyott szemét összeszedésével kezdeni a halfogást. A hulladékok nagy része műanyag, ami nem képes lebomlani és rendkívül mértékben szennyezi élővizeinket. A probléma globális, mert a műanyagokból olyan mérgező anyagok oldódnak ki, amelyek gátolják a kulcsfontosságú baktériumok életfunkcióit. Egyes becslések szerint éves szinten 13 milliárd dollárnyi kárt okoz a tengeri ökoszisztémának a műanyagszennyezés.

Lebegő csipszes zacskó a Tisza szegedi szakaszán

Kerestük a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségét, de sajnos ezen a héten egyik vezető sem érhető el, aki nyilatkozni tudna, mert szabadságon vannak. Elértük viszont a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatóját. Nemes Attila elmondta, az ő kezelésükben lévő Körősön is hasonló problémákkal küzdenek.

"A román oldalról az áradások kapcsán sok uszadék, hulladék, PET palack érkezik a magyarországi szakaszra. Sajnos Romániában vannak olyan települések, ahol a kommunális hulladékot kiteszik a folyó hullámterébe, ha pedig kiönt a víz, viszi magával a szemetet"

- nyilatkozta. Nemes Attila hozzátette, a halőrök objektív módon állnak hozzá a szemeteléshez, ha egyértelműen látszik, hogy a szemét az áradással együtt érkezett, nem büntetik a horgászokat. Statisztikáik alapján az esetek mindössze egy százalékában kerül sor intézkedésre a horgászok ellen. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a horgász szemetelte össze a partszakaszt, fegyelmi vétséget követ el, és akár érvényes területi engedélyét is bevonhatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.