Közélet

Borhoz szódát és ernyőt kérnek a borfesztiválon

Borhoz szódát és ernyőt kérnek a borfesztiválon

2019. május 20., hétfő
Borhoz szódát és ernyőt kérnek a borfesztiválon

Felhőszakadás rondított bele a borfesztivál harmadik napjába vasárnap. A szakadó esőben csak az elvétve elhelyezett ernyők és a pavilonok előtti fedél alatt találtak menedéket a fesztiválozók.

Az időjárás jelentőségét Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője is hangsúlyozta a XXV. Szegedi Borfesztivál előtti sajtótájékoztatón. Néhány héttel ezelőtt ugyanis úgy tűnt, hogy a tíz napos rendezvény ideje alatt a fesztivál szempontjából kedvezőtlen, esős, hűvös időjárást mutattak az előrejelzések. A meteorológiai szempontból száraz borfeszt két napig tartott, vasárnap szakadó eső vetett véget az italok önfeledt fogyasztásának.

Tavaly is áztak a borfesztezők, a szerencsések találtak maguknak padot. Fotó: Kovács Ferenc

Több fesztiválozó a faházak előtti fedelek előtt keresett menedéket, az üres padokat pedig már fél 10-kor elkezdték pakolni a rendezők, eközben aki nem akart várni, hogy alább hagyjon a szakadó eső, az rohanó léptekben próbált meg távozni a Széchenyi térről.

"Ennyi év tapasztalattal szerintem erre oda lehetne figyelni és felkészülni" – írta olvasónk, Káposzta Áron, akit barátaival öntött nyakon a zuhogó eső vasárnap.

"Több ernyővel kellene biztosítani, hogy ne ázzon el senki, hiszen minden finom és minden jó idekint, és előfordulhat, hogy valaki csak akkor érne rá, amikor elkezd szakadni az eső. Nyilván van hangulata annak, hogy a szabad ég alatt tud borozgatni az ember, de erre csak jó időben van lehetőség. Már az is sokat jelentene, ha lenne egy vagy két öt-tíz padon át tartó szakasz, ahol ernyők vannak a padok között és ha elkezd esni, akkor kinyitják a rendezők" – vetette fel megoldásként.

Az elmúlt években nem telt el Szegedi Borfesztivál nagyobb esőzés nélkül, volt arra is példa, hogy a fesztiválozók padokból építettek maguknak menedéket, a szerkezet alatt pedig tovább iszogattak zavartalanul. Más városokban, például Kecskeméten, a Barackpálinka és Borfesztivál területén a szervezők a padok közt helyeztek el padokat, mely a szegedi borfesztiválon is árusító termelők szerint jó megoldás.

"Odabent tobzódnak az emberek egymás hegyén-hátán, de legalább vannak. Csak addig lépnek ki az ernyő alól, amíg megveszik a borukat, utána mennek vissza az asztalukhoz" – mondta az egyikük.

A vasárnapi zivatarról

videó

is készült. Egyelőre úgy tűnik a legfrissebb előrejelzések alapján, hogy a következő napokban a hét közepén várható némi csapadék és erősebb légmozgás, lehűlésre viszont egyáltalán nem kell számítani, a napi csúcs hőmérséklet 21 és 24 fok körül alakul. A hét első felében felhősebb égbolt mellett fogyaszthatnak a fesztiválozók, ám csütörtöktől a hétvégéig több napsütésre lehet számítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.