Közélet

Az ország legzöldebb városa akar lenni Szeged, mégis sarcolják a környezetbarátokat

Az ország legzöldebb városa akar lenni Szeged, mégis sarcolják a környezetbarátokat

2019. május 20., hétfő
Az ország legzöldebb városa akar lenni Szeged, mégis sarcolják a környezetbarátokat

Megbüntettek egy szabályosan, ráadásul zöld rendszámmal parkoló, elektromos meghajtású postásautót Szegeden - értesült a szegedma.hu. Magyarország tíz legnagyobb városa közül csak a csongrádi megyeszékhelyen kell fizetni a zöld rendszámmal várakozó autósoknak, az összes többi településen díjmentes a parkolás.

Pakolási bíráságra lett figyelmes a Magyar Posta egyik alkalmazottja Szegeden, amikor csomagkézbesítést követően visszatért a járműhöz. A Kígyó utcában várakozott a postásautó május 10-én délután a parkolási zónában, tehát szabályosan, mégis megbüntették. Úgy tudjuk, az indoklás parkolási díjhátralék volt.

A megbírságolt postai gépjármű ráadásul zöld rendszámmal rendelkezik, tehát elektromos meghajtású. Ezek az autók Magyarország több városában is ingyenesen pakolhatnak. Minden város helyi rendeletben szabályozza, hogy engedélyezi-e a díjfizetés nélküli várakozást vagy sem.

Szegeden a jelenleg érvényben lévő határozat értelmében az elektromos meghajtású autókra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a többi más járműre, használójának ugyanúgy meg kell fizetnie a parkolási díjat, kedvezmény sem vonatkozik rá, teljes árú várakozási díjjal kell számolnia.

Összességében elmondható, hogy szinte valamennyi nagyvárosban ingyenes a parkolás zöld rendszámmal:

Magyarország tíz legnagyobb lélekszámmal rendelkező települései közül csak Szegeden kell fizetni,

az összes többi városban, így tehát Budapest összes kerületében, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Győrött, Nyíregyházán, Kecskeméten, Székesfehérváron és Szombathelyen is díjmentes a várakozás az elektromos meghajtású autókkal. Ennek fényében egy kicsit érthetetlennek tűnik Botka László legutóbbi, nyilvánosan tett kijelentése. A szegedi polgármester a pénteken tartott ünnepi közgyűlésen azt ígérte ugyanis, hogy

Szeged lesz az ország legzöldebb és legegészségesebb városa

.

Az ügy emberi oldalát kifogásolják

Az ügyben kerestük a Szegedi Logisztikai Üzem vezetőjét, Kasziba Zsoltot, aki sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta értesüléseinket, és nyilatkozattételi engedély hiányában a központi kommunikációhoz irányított, ahonnan még nem válaszoltak. A jelenleg hatályos szabályok szerint tehát minden bizonnyal jogszerűen bírságolták meg a postásautót, azonban úgy tudjuk, a postán belül sem ezt a tényt vitatják, hanem az ügy emberi oldalát kérdőjelezik meg, hiszen az alkalmazott a munkáját végezte, és szerintük ezzel a bírsággal hátráltatták a munkavégzést.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.