Közélet

Sokan elhagynák Szegedet: máshol könnyebb házat venni

Sokan elhagynák Szegedet: máshol könnyebb házat venni

2019. április 2., kedd
Sokan elhagynák Szegedet: máshol könnyebb házat venni

Az utóbbi egy évben óriási növekedésnek indultak a szegedi ingatlanárak, közben a külső –belső értékeik nem igazán változtak. Igaz ez az albérletekre, a lakásokra, és a kertes házakra is. Körbe néztünk az ingatlan piacon, és lakást Szegeden 18 millió forint alatt nem is találtunk. Többen fontolgatják azt, hogy másik városba költöznek, ott ugyanis könnyebb ingatlant venni.

„ Több éve próbálunk már elköltözni a szegedi belvárosi lakásunkból. Összeszedtünk 10 millió forintot, erre felemelték három millióval a vételi összeget. Szinte lehetetlen küldetésnek érezzük ezt a költözést, még szerencse, hogy a kormány hozott intézkedéseket, így a babaváró hitelt vesszük majd igénybe a lakásvásárláshoz.” – meséli Zoltán, aki a Mars tér közelében lakik feleségével. „Mi már azon is gondolkodunk, hogy nem Szegeden veszünk házat, hanem az egyik környékbeli városban. Kisteleken már találtunk 15 millióért kertes házat, ugyanez a konstrukció Szegeden 40 millió forint körül van. Autónk van, inkább beáldozzuk azt a 40 perc utazást, és végre saját ingatlanban lakhatunk.” – meséli Rozália, aki férjével és gyermekével most albérletben él. A szegedi albérlet árak valóban az egekben vannak. Egy szegedi panel albérlet és rezsiköltsége jócskán meghaladja már a 100 ezer forintot, egy kevésbé igényes másfél szobás lakásért, például a Csongrádi sugárúton 80- 100 ezer forintot is elkérnek albérleti díjként. A Boldogasszony sugárúton 1 szobát kínálnak 90 ezer/ hó áron, a Kölcsey utcán ugyanez 130 ezer forint. Tarjánban, az Olajos utcában, ami egy kétes hírű környék, ugyanúgy elkérik a 85-90 ezer forintot, de ott már két szobás lakásba költözhetünk ennyi pénzért. Hódmezővásárhelyen már havi 35-40 ezer forintért találhatunk albérletet, Balástyán is szintén ennyiért kínálják a kiadó ingatlanokat. A szegedi albérletárakat csak a budapesti árak szárnyalják túl, a környékben nem találhatunk más városban ilyen drágán kiadó albérletet. Míg a környező városokban, úgy, mint Hódmezővásárhelyen, Kisteleken, vagy Balástyán 6-7 millió forintért is vehetünk egy aránylag jó állapotban lévő lakást, ez Szegeden 18-20 millió forintra rúg. Persze itt is határ a csillagos ég, új építésű ingatlan a Bécsi körúton 49 millió forintért van, ami a „hétköznapi halandóknak” az elérhetetlen kategória. Hasonló a helyzet, ha valaki kertes házba szeretne költözni. Újszegeden 100 millió alatt nem igazán van ház, elvétve találhatunk 60-70 millióért. A házak leírásában szerepel, hogy fel lehet venni rá CSOK-ot, másképp nem is igazán tudja egy kétgyermekes, normál fizetésből élő házaspár megvenni az ingatlant.

A kormány támogatja a lakás és ház vásárlást

A remény, hogy a fiatalok Szegeden maradnak, a kormány új intézkedéseinek köszönhető. 2019-ben bevezetik, hogy a CSOKmellé kapható kedvezményes hitel már használt lakásokra is felvehetővé válik, vagyis a kétgyermekes családok 10 millió, a három- és a többgyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek már igénybe használt lakás vagy ház vásárlására. E mellett a használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a csok felvételének a feltétele volt. A fiatal házasok maximum 10 millió forintot vehetnek, amely szabad felhasználású lesz, így akár lakásvásárlásra is költhetik az igényelt pénzt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.