Közélet

Termálkutakat fúrnak Szegeden – Geotermikus energiával fűtenének

Termálkutakat fúrnak Szegeden – Geotermikus energiával fűtenének

2018. október 4., csütörtök
Termálkutakat fúrnak Szegeden – Geotermikus energiával fűtenének

Az izlandi Reykjavík példájának alapján geotermikus energiával fűtenék ki Szegedet. Az elkövetkezendő öt évben 27 kutat fúrnak majd, az elsőt novemberben. Ehhez két nyertes pályázatra volt szükség.

Összesen hat városrészben kilenc fűtési kört kapcsolnak zöldenergiára a következő években Szegeden. Ide tartoznak a fedett uszoda mellett a Felsőváros más területei, továbbá Odessza, az Északi városrész, Rókus, Tarján, valamint a Belváros. Tavaly négy fűtési kör megújuló energetikai alapú átalakítására nyert KEHOP-támogatást a Szetáv Kft., a Geo-Hőterm Kft., valamint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft. alkotta konzorcium, a beruházás önrészét az önkormányzati cég két partnere teremti elő. A 9,5 milliárd forint összértékű projekt támogatása 50 százalékos, ugyanúgy, mint az idén nyertes pályázatuk esetében, ami további öt fűtési kör átalakítását tartalmazza 11,4 milliárdból. A fejlesztések a Szetáv fűtőműveit látják majd el tiszta, importfüggetlen alternatív termálenergiával, amivel összesen 20 millió köbméter földgázt váltanak ki, ezzel pedig több tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatnak a levegőbe. Kóbor Balázs, a Szetáv Kft. ügyvezetője elmondta, Szegeden 23 hőkörzet, 200-nál is több kazánház, 21 nagy fűtőmű van, és 200 kilométernyi vezeték a földben. Erre a rendszerre 10 milliárdos nagyságrendű összeget kellene költeni, amire nincs a városnak pénze, felújításokra is nagyjából a szükséges pénz fele jut éves szinten. A geotermikus rendszertől így azt is várja, hogy mivel kevesebbet költenek majd gázvásárlásra, több forrás jut a rekonstrukciós munkálatokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.