Közélet

Milyen étel lehet superfood?

Milyen étel lehet superfood?

2018. szeptember 1., szombat
Milyen étel lehet superfood?

Manapság már minden kommunikációs csatornán szembejön velünk az információ, hogy nem megfelelően étkezünk. Ezeknek egy része, csak jól irányzott marketingfogás, így nehéz eldöntenünk mely termékeket érdemes tényleg megvennünk.

A superfood kifejezés nem újdonság. Ez már egy 1915-ös kiadású Oxford Dictionary-ben is megtalálható, mint „egy tápanyagokban dús élelmiszer, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre." A szó széleskörű használata azonban csak a 90-es évek végén indult be, amikor a superfood kifejezéssel egy cikk jelent meg az amerikai Nature Nutrition magazinban.

A szuperétel szó használata mögött nincs jogi szabályozás, így sok cég korlátozás nélkül kezdte el használni, ami elfajult, és rengeteg termékre és alapanyagra jelentették ki, hogy egészséges. A számtalan visszaélés miatt 2007-ben az EU betiltotta a szó használatát. A tiszta étkezés képviselői szerint azonban valóban létezik pár szuperétel, amik tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint hasznos vegyületeket, amelyek hozzásegíthetik szervezetünket a tökéletes egészséghez. Ezek azonban csupán olyan alapanyagok lehetnek, amelyek elismerten és kimagaslóan egészséges tápanyagtartalommal rendelkeznek. Rendszeres fogyasztásuk kimutatottan jól hat a közérzetre és a betegségek megelőzésére és kezelésére. Fontos tudni, hogy a szuperételek sem csodaszerek, csupán a természet ajándékai az ember egészségvédelmére.

A főbb superfoodok, amikkel nem lőhetünk mellé:

– cékla, édesburgonya, sütőtök, melyes a magas antioxidáns, béta karotin tartalmuk miatt egészségesek és erősítik az immunrendszert. – brokkoli, kelbimbó, spárga, karfiol, fodros kel, lilakáposzta, remek E, B, K-vitamin, kalcium, kálium források, magas az antioxidáns tartalmuk, rákellenesek és serkentik a bélműködést. – bab, zöldbab, zöldborsó, csicseriborsó, vöröslencse, mungo bab, ezeknek magas a B-vitamin tartalmuk, segítik a bél működését, stabilizálják a vércukor – koleszterinszintet. – chia-mag, lenmag, mák, tökmag, dió, mandula, pisztácia, kesudió, szezámmag, mogyoró, kakaóbab, melyek Omega zsírsavakban gazdagok, tartalmaznak fehérjét, káliumot, szelént, rostokat. A boltokban már kaphatunk olyan magkeverékeket, amelyeket joghurtba szórva, vagy egy shake-be keverve lehet elfogyasztani. Itt már nagyon kell vigyázni, hogy át ne verjenek minket, hiszen számít, hogy a zacskóban található magvak mivel vannak kezelve, esetleg plusz adalékot tartalmaznak-e. Amiben van cukor, vagy bármilyen génmódosított alapanyag, az már nem számít egészséges ételnek. A legjobb, ha saját magunk készítjük el a szuper alapanyagokból álló ebédünket, vagy vacsoránkat. A következő saláta könnyű, de laktató is egyben.

Hozzávalók négy személyre:

15 dkg quinoa 30 dkg sütőtök 30 dkg kelbimbó só, kevés frissen facsart citromlé póréhagymacsíra

Elkészítés:

A quinoát alaposan átmossuk, majd 3-szoros mennyiségű vízben puhára főzzük. A tököt megpucoljuk, felkockázzuk, a megmosott kelbimbó külső leveleit eltávolítjuk, talpukat levágjuk, a nagyobbakat megfelezzük. Bő vízben roppanósra főzzük a zöldségeket, majd leszűrjük. A kész quinoát sóval és egy kevés citromlével ízesítjük. Összeforgatjuk a főtt zöldségekkel, és póréhagymacsírával összeforgatva, megszórva tálaljuk.    

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.