Közélet

Szeged sosem lesz teljesen örökzöld

Szeged sosem lesz teljesen örökzöld

2018. augusztus 28., kedd
Szeged sosem lesz teljesen örökzöld

Városunkban nem véletlenül, vagy hasra ütve ültetnek fákat a környezetgazdálkodás szakemberei. Makrai László ezúttal a szegedi faültetés szabályainak és rendszerének mondta el sajátosságait.

Röviden is le lehet írni, miért pont olyan fafajtákat választanak, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (SZKHT) emberei amilyeneket. Az evolúció során a szárazabb viszonyokhoz alkalmazkodott majd szelektált fajtákat keresik, mert azok a mi megváltozott éghajlatunkat is jól tűrik.

Faválasztási szempontok

Az előbb említett szempont csak a fő tényező. Az utcában már meglévő állomány mellett az utca további adottságait is figyelembe veszik. A jövőbeni korona a szűk utcákon problémás lehet, illetve a villamos felsővezetékekkel is vigyázni kell, valamint arra is figyelnek, hogy a műemléki környezetet se takarják ki a fák. Szárazságot és egyben fagyot is egyaránt tűrniük kell az ültetendő fáknak. Az örökzöld fajokat tájidegennek tartják, így azokat csak minimális mennyiségben ültetik. A választás a klímát figyelembe véve nehéz, mert bár a délszaki növények szárazságtűrők, kevésbé bírják a fagyokat. Ezeken kívül szempont még a tetszetősség, a fák leendő virágjai, az őszi lombszíneződés, illetve a kórokozóknak való ellenállás is. A fatípusok kiválasztása az igazgató és a főkertész szakmai javaslata alapján történik, ami végül csak 20-25 jól bevált fa fajra koncentrálódik. A fák „fényevők”, emiatt árnyékba nem valók. Ha meg is maradnak, évek alatt csak életképtelen torzók lesznek csupán. Mint például a Korányi fasor hatalmas kocsányos tölgyei alá korábban ültetett sehová nem fejlődők, vagy a Széchenyi tér belső fasora, a Vásárhelyi Pál utca, illetve a Kereszttöltés utca platán fasorok alá szorult torz, kis példányok.

A helyszín sem mindegy

A belvárosban történő faültetést nagyban befolyásolja a keskeny utcaszélesség. Ebből adódóan a kevés napfény, a burkolt felület és az adott fahelyek környezetének közművel való telítettsége. Az elektromos földkábelek, víz, gáz internetvezetékek, kiszorítják a fákat a belvárosból. Egyre kevesebb helyre visszaültethető az elöregedett, kipusztult fasor, mint például a Gyertyámos utcában vagy a Tisza Lajos körúti klinikák szakaszán. Ezen felül egyes belvárosi utcák régtől faltól-falig öntött aszfaltburkolattal és esővizet elvezető csatornarendszer kerültek kialakításra, ami nyilvánvalóan szintén alkalmatlan terület a fáknak. Hasonlóan a terek vizet át nem eresztő térburkolatához. Figyelemmel kísérik a korábban ültetett fafajok állapotát, alkalmazkodó képességüket, tűrőképességüket a mesterséges városi klímában. Megfigyeléseik szerint az délszaki apróbb levelű, korán vastag kérget növesztő fafajok kertészeti változatai a legmegfelelőbbek a városi fásításhoz.

Faültetés előtt kérjünk szakvéleményt!

„A belvárosban és a lakótelepeken a platán a hárs, a kőris és a juhar fajok fajták a legkedveltebb fafajok, a külvárosi részeken a lakók szívesen ültetnek ingatlanuk elé vadszilva fákat, amit Társaságunk nem javasol.”

– mondta Makrai László, az önkéntes faültetések kapcsán. Óriási érték, hogy a város nagy lakótelepei fasorokkal együtt kerültek kialakításra, melyek élhető mikroklímát teremtenek a betonrengetegben. Óvják is őket. Az országban párját ritkítja, hogy rendszeres a növényvédelmi kezelésük. A „színfalak” mögött, az SZKHT szakemberei a városfejlesztési tervegyeztetéseken igyekeznek érvényt szerezni, a rájuk bízott környezeti értékek, a zöldfelület védelmének, gyarapításának. Kicsi, de előre mutató lépésekkel alakítják az alapvetően műszaki, építészeti beállítottságú terveket, végül ugyanis ők fogják az elkészült felületeket átvenni, fenntartani, gondozni. Egy úttörő program folytatásaként, a harmadik ütem is elkészül ősszel a Szentháromság utca zöldítésből, a Bécsi körút és Mátyás tér között. A feleslegesen széles járdából vesznek el és adnak vissza zöldfelületnek. Ősszel a pótolják a kiszáradt, autók által tiport vadgesztenyéket a piros virágú hibrid fajtára, amiről úgy gondolják, hogy sokkal jobban megfelel az említett szempontoknak, mint fehér virágú elődje.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.