Közélet

Bővült a szurikátacsalád – ők a vadaspark sztárjai

Bővült a szurikátacsalád – ők a vadaspark sztárjai

2018. augusztus 21., kedd
Bővült a szurikátacsalád – ők a vadaspark sztárjai

A közelmúltban két jövevénnyel bővült a Szegedi Vadaspark szurikáta állománya. Az egyik apróság egy hónapos a lehet, a másik viszont néhány hetes kor körül járhat. Pontos információk nincsenek a születési idejükről, ugyanis üregben születnek, így sokáig elrejtve maradhatnak még a gondozók elől is.

„Két külön anyától születhettek a szurikáta kölykök, de sokszor még rajtuk sem látszik, hogy vemhesek. Általában meglepetésként éri a gondozóikat, hogy az üregben egy kis szőrös gombolyag kezd el mocorogni. A szurikáták félig ragadozók, így nem csak kedves pózokba tudják magukat vágni, de vadászni is szoktak. Emiatt etetik őket lisztkukacokkal és rovarokkal is, de kapnak gyümölcsöt és tojást is a vitaminok miatt" – árulta el Endrédi Lajos, a gyűjtemény részlegvezetője. "A szurikáták nagy kedvenceim, mindig megnézzük őket, ahányszor csak anyáék elhoznak ide. Általában két-három havonta el szoktunk jönni, és most nagyon örültem, hogy sikerült látnom a kicsik közül is egyet. Sajnos a másik elbújt, de visszafelé is erre jövünk, hátha szerencsém lesz" - meséli a hét éves Bence.

Jelenleg négy felnőtt és két kölyök alkotja a csapatot Szegeden. Náluk az a normális, hogy a csapatban született kölykök részt vesznek az utódgondozásban, így a vadasparkban is együtt cseperednek a nagyobbakkal a kölykök. Mivel évente születik szurikáta Szegeden, így ha sokan lesznek, más állatkerteknek adják őket. Most viszont még élvezhetik a figyelmet, amit kapnak is bőven, ugyanis a felmérések szerint ők a legnépszerűbb állatok, bár amióta elefántokkal bővült a park, ez a két fajta osztozik az első helyen a kedvencek között.

A szurikáták az idegeneket nem kedvelik. Ha a vadonban egy másik csapattal vagy ragadozóval kerülnek szembe, azonnal elkezdenek ásni, és nagy porfelhőt kavarnak. A rivális csapatok vérre menő küzdelmeket is folytathatnak egymással, az idegeneket akár meg is ölhetik. Az is gyakorta előfordul, hogy szorosan egymáshoz bújnak, felborzolják szőrüket, megnyújtják testüket, hogy minél nagyobbnak látszódjanak. A hangadás is fontos a szurikáták kapcsolatában, az egyedek legalább tízféle jelzést használnak a kolónián belül. A legkisebbek például folyamatosan mormognak, miközben ételt keresnek.

A Dél-Afrikában őshonos fajta tökéletesen tud alkalmazkodni az Alföldön is a nagy meleghez, tudják, hogyan lehet átvészelni a legforróbb órákat. Ilyenkor általában az üregekbe bújnak, késő délután és este lesznek újra mozgékonyak. Emiatt is kedvelik őket sokan, ugyanis nagyon aktívak, és szeretnek két lábra állni. A Szegedi Vadasparkban olyan kifutóban élnek, ahol közel lehet hozzájuk hajolni, ezt főként a gyerekek élvezik. Nem gondolnánk, de még itt is leselkedik rájuk veszély – főleg a nyitott kifutó miatt – ugyanis a területet egy erdő veszi körül, így ragadozó álltok, vagy madarak prédái lehetnek, azonban még egy ilyen eset sem történt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.