Közélet

Orrfacsaró bűz terjeng Szeged mellett

Orrfacsaró bűz terjeng Szeged mellett

2018. július 10., kedd
Orrfacsaró bűz terjeng Szeged mellett

Még mindig problémát jelent a városunk melletti sertéstelep felől érkező bűz, pedig korábban már azt ígérték, hogy a szag megszűnik.

Olvasóink hívták fel arra a figyelmet, hogy Szeged mellett, a Sándorfalvi úton hányingert keltő szag észlelhető. A bűz forrása feltehetőleg a közeli sertéstelepről származik. Ezt igazolja az is, hogy a telephez egyre közelebb érve a szag csak erősödik. A sertéstelep mellett szinte már kibírhatatlan a bűz. Még 2011-ben tett arra ígéretet a Pigmark Kft., hogy egy, akkor új technológia bevezetésének köszönhetően megszűnhet a bűz, ám ahogyan azt azóta többször is lehetett tapasztalni, ez nem történt meg teljesen. A Szeged és Sándorfalva közötti autópálya mellett elterülő ipartelepen több mezőgazdasági cég is található. Ezek közül viszont egyedül csak a Pigmark Kft. foglalkozik nagyüzemi állattartással, azaz dolgozik olyan területen, ami kellemetlen szagokkal jár. A telepen található többi cég dolgozója arról számolnak be, hogy bár a szagokat időről-időre ők is érzik, már hozzászoktak, ezért nem zavarja őket.

Zárt kapukat találtunk az üzem előtt.

Az érintett céget sajnos lehetetlen utolérni, ugyanis kapuikat zárva tartják és a telefont sem veszik fel. Egy 2015-ös beszámoló szerint a cég akkoriban több mint 12 ezer sertést tartott a telepen. Ezt a számot még az is tovább erősíti, hogy az adataik szerint a 2015-ös évet megelőző 5 évben folyamatosan nőtt az állatok száma a telepen. Ezzel párhuzamosan természetesen az ammónia és metán, mint légszennyező anyagok kibocsájtása is növekedett. A cég 2009-ben szakmai nyelven fogalmazva egy rekultivációs munkára fogta a szagot. Ez azt jelenti, hogy akkoriban éppen a trágyatárolókkal kapcsolatban végeztek munkálatokat. Később, már 2011-ben a Pigmark Kft, még a kapuit is kinyitotta az emberek előtt, hogy bizonyítsák, a förtelmes bűz nem tőlük ered. Abban az évben még egy új beruházásuk is volt, egy biogáz erőmű, amelytől azt várták, hogy a szagokat végleg megszünteti. Ittévente 19 ezer tonna hígtrágyát dolgoznak fel. A sertéstelep mellett helyet foglaló Agroplanta cég a bűz kapcsán még azt is megjegyezte, hogy nyaranta nem csupán a telep jelenthet problémát, hanem a tőlük nem mesze lévő szeméttelep is, ahonnan sokszor még rosszabb szagok terjednek, mint a sertéstelepről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.