Közélet

Tovább akar maradni az SZTE - EHÖK elnöke

Tovább akar maradni az SZTE - EHÖK elnöke

2018. május 26., szombat
Tovább akar maradni az SZTE - EHÖK elnöke

Két beadvány érkezett az Alkotmánybíróság elé április folyamán a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata részéről. Nem nehéz kitalálni, hogy az évek óta jogi csatározást folytató Török Márk szeretné, ha korábbibírói végzéseket és a felsőoktatási törvény egy pontját megsemmisítené a testület – hogy ő továbbra is HÖK-elnök maradhasson. - írja az Átlátszó oktatás.

A felsőoktatási törvény egy pontja szerint csupán négy évig tölthet be egy ember hallgatói önkormányzatban tisztséget – összesen. Török Márk 2004 óta tisztségviselő, és 2007 óta (egy év megszakítással) a szegedi egyetemi HÖK-elnök. A minisztérium állásfoglalása szerint visszamenőleg is számolni kell az időt, és a 2015. szeptember 1-jét követő választásoknál már figyelembe kellett venni a tisztségekben eltöltött időt (melyek összesen számítanak, nem tisztségenként). A SZTE vezetésével néhol nyílt csatában álló Török Márk azonban 32 évesen sem szeretné átadni a kormányt, és a rektor határozatát – melyben érvénytelenné nyilvánította a legutóbbi megválasztását – 2016 óta jogi úton támadja. Eleddig elveszítette a pereket a Munkaügyi Bíróságon és a Törvényszéken is, de nem adja fel.

Török Márk a bíróságok lassúságát használja ki. A rektor mindig csak az adott választás eredményét semmisítheti meg, így a fellebbezés bőven elég, hogy a következő évig kihúzza, amikor újra megválaszthatják.

Mivel a fellebbezésekhalasztó hatállyal rendelkeznek, Török Márk mindaddig elnök marad, amíg megválasztják. Ha pedig az AB nem mondja ki a végzések és a törvény kifogásolt pontjának alkotmányellenességét a panaszok alapján, akkor viszont nincs tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.