Közélet

Szőregi mártírra emlékeztek

Szőregi mártírra emlékeztek

2017. október 22., vasárnap
Szőregi mártírra emlékeztek

A Szőregi Baráti Társaság tagjai nemzeti ünnepünk alkalmából gyűltek össze a Hősök terén, ahol az 1956-os mártírra, Földesi Tiborra emlékeztek. Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő úr köszöntötte a megjelenteket, és röviden megemlékezett a hősről.

Földesi Tibor

1923-ban született Szőregen. Esztergomban alapított családot, ahonnan 1956-ban visszaköltözött Szegedre. Úgy tartotta, hogy félelemben nem lehet élni, ezért felkelést szervezett a népi demokrácia ellen. 1958. január 30-án halálra ítélték, és másnap hajnalban kivégezték. Emlékét pontosan 20 éve, 1997. október 23-a óta őrzi márványtábla a szőregi Hősök terén. „Életét adta a szabadságért” – szól a felirat a táblán, melynél - a Himnusz közös eléneklése után - a megemlékezés virágait a Szőregi Baráti Társaság és a Szegedi Fidesz nevében

Rózsavölgyi József

önkormányzati képviselő úr és

Galiba Ferenc

nyugalmazott tanár úr helyezték el. A tagság egy-egy mécses meggyújtásával rótta le kegyeletét Földesi Tibor és valamennyi ’56-os hős emléke előtt. A koszorúzás után a Faluházban Galiba tanár úr visszaemlékezését hallgatták meg a résztvevők. A nyugdíjas pedagógus az idén ünnepelte 90. születésnapját, egész életét hivatásának, a tanításnak szentelve. Átélte a II. világháború borzalmait, az ’56-os forrongásokat. Elmesélte, miként nézett szembe többször is a félelmetes fekete lyukkal, a puska csövével, és hogyan menekült meg úgy, hogy két társát agyonlőtték mellette. Végtelenül szomorú, de egyben megindító is volt hallgatni az idős pedagógus elbeszélését, aki kiemelte: „1956 sikere nem jöhetett volna létre a magyar falvak forradalma nélkül”. Minden kicsi- és nagy település összefogására szükség volt ahhoz, hogy a forradalom végül győzni tudott. „Európának szembe kell néznie a történelmével, hisz az emléknapokat nem lehet csak úgy kitalálni. Ezeket eleinktől kapjuk, akár örömteliek, akár nem azok. A múltból kellene feltámadni, megismeréssel, szeretettel, kegyelemmel, alázattal, hittel, és az igazság megmagyarázásával. Az egymáshoz intézett szavaink csak akkor érdekesek, ha azok ajándékértékűek” – fogalmazott Galiba Ferenc. Ünnepi gondolatait az 1956-osok börtönimájával zárta. Az előadás végén a résztvevők kérdezhettek a tanár úrtól, aki szívesen válaszolt a kérdésekre. Az este kellemes beszélgetéssel, közös emlékezéssel zárult. Köszönjük Képviselő Úrnak, hogy megszervezte a rendezvényt, a Tanár Úrnak pedig, hogy elfogadta a meghívást, és a megjelentek testközelből is megismerkedhettek 1956 minden borzalmával és szépségével egyaránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.