Közélet

Aki látja az ízeket - Szabolcs vakon tanulja a szakácsszakmát

Aki látja az ízeket - Szabolcs vakon tanulja a szakácsszakmát

2017. október 25., szerda
Aki látja az ízeket - Szabolcs vakon tanulja a szakácsszakmát

Hagymát aprít, rántást készít, és soha nem égeti oda a rántottát, mert megérzi az illatán, mikor jó. Kurucsai Szabolcs látássérült fiatalember, aki szeptemberben újra beült az iskolapadba, ugyanis meg szeretné tanulni a szakácsszakma csínját-bínját.

„Imádok főzni, gyerekkoromban anyukám konyhán dolgozott, ezért én már az általános iskolai farsangokon is szakácsnak öltöztem. Tizenévesen az akkori barátaimnak is gyakran főztem. Később megnősültem és onnantól kezdve a főzés a mindennapok részévé vált. Mégis szerettem volna elmélyíteni a tudásomat, olyan dolgokat megtanulni, amelyeket az iskolai tankönyvek példaként említenek a tanoncoknak” – mondta el portálunknak

Kurucsai Szabolcs

. Ezért úgy döntött, elvégzi a Hansági Ferenc Szakképző Iskola esti tagozatos egy éves szakács képzését, hogy elsajátítsa a szakma rejtelmeit. Mint mondja, osztálytársai, akárcsak az emberek nagy része, először nem tudtak mit kezdeni a szituációval. „Egyrészt a tanulmányaimat is azért kezdtem el, mert példamutató lehet sokak számára, hogy elhiggyék, attól, hogy valaki látássérült, nagyjából mindent meg tud csinálni, csak akarat kérdése” – tette hozzá. Miután elveszítette a látását, gyógypedagógusok tanították meg arra, hogyan boldoguljon a konyhában. Mint mondja, ha valaki elveszíti a látását, a többi érzékszerve felerősödik. „Pár éve vettem észre, hogy a talpamon például zavaró a tapintás, a lepotyogott morzsától kezdve a burkolólap borításáig mindent sokkal erősebben érzékeltem. Igaz ez a szaglásra és az ízlelésre is. A hangból, az illatból, az intervallumból érzem, mikor készül el egy étel. Volt már rá példa, hogy rántást készítettünk, a másik fél odaégette, én már az illatából éreztem, elkészült” – fogalmazott a mindig vidám fiatalember. A kisteleki fiatalembernek tanulmányai keretén belül 384 órát kell dolgoznia szakmai gyakorlatként, a felhívását látva, az Art Hotelből kereste meg

Goda Gábor

séf, aki vállalta a tanítását. „Az első napon azzal fogadott: 'neked van orrod, füled, kezed és lábad, a szemed pedig én leszek'. Azóta is úgy próbál segíteni a konyhában, mintha valóban ő lenne a szemem” – mesélte. Szabolcs 2009 nyarán veszítette el teljesen látását. „Tíz év körül lehettem, amikor szürkehályogot diagnosztizáltak az egyik szememen. Akkoriban nem sok figyelmet szenteltek a betegség megfelelő kezelésének, ezért 20 éves koromban operáltak meg. Szinte alig láttam azzal a szememmel, gyakorlatilag egy szemmel éltem az életemet. Majd 8 évvel ezelőtt levált a retinám, olyan érzés volt mintha egyik pillanatról a másikra behúznának egy függönyt, és onnantól kezdve semmit nem láttam” – fogalmazott az Év Embere díjjal is kitüntetett fiatalember. Hozzátette, az ember egy ilyen helyzetben először az önállóságát veszíti el, majd a barátait, a munkahelyét és az egzisztenciáját. „Voltak pillanatok, amikor nem tudtam mit kezdeni a helyzettel, de nagyon gyorsan igyekeztem ezen túllépni, mert élni akartam. A látás egy csodálatos dolog, amely hiányzik az életemből, de nem az a megoldás, hogy ülök és sírdogálok” – tette hozzá. Kurucsai Szabolcs, az Árboc Egyesület elnökeként már több mint 50 ezer gyereknek tartott szemléletformáló előadást az évek során. Az egyesület küldetése, hogy megismertesse az emberekkel a kihívással élők világát. A SZEGEDma hírportálnak kifejtette, ha csupán egy gyerek megtanulja, hogyan segítsen, és tovább adja a kortársainak, akkor már jó irányba fejlődik az emberek pozitív szemléletének a kialakítása. Szabi rendszeresen tart foglalkozásokat iskolákban és cégeknél, vakvezető kutyák világnapját szervez, sőt még egy Trabantot is felújított figyelemfelhívás céljából. „Szeretném, ha tudnák az emberek, bármilyen helyzetből tovább lehet lépni, csak soha nem szabad feladni” – mondta mosolyogva. Kurucsai Szabolcs pozitívan tekint a jövőbe, jelen pillanatban az interneten is mindenki által követhető „főző show” elkészítését tervezgeti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.