Közélet

Mikola István: az EU saját kezébe kívánja venni a szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalását

Mikola István: az EU saját kezébe kívánja venni a szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalását

2017. október 13., péntek
Mikola István: az EU saját kezébe kívánja venni a szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalását

Komoly vitákra lehet számítani a szabadkereskedelmi megállapodások további tárgyalásai során, ugyanis az Európai Unió központosítani akarja, saját kezébe kívánja venni a megállapodások tárgyalását és ratifikálását - mondta Mikola István Brüsszelben, a kereskedelempolitikáért felelős miniszterek informális megbeszélését követően a közmédiának pénteken.

A biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár szerint a bizottság az uniós kereskedelempolitikával és a kereskedelmi megállapodások új szerkezetével foglakozó megbeszélésen a szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalására olyan forgatókönyvet terjesztett elő, amelyben a tárgyalásokért az Európai Unió lenne felelős, a bizottság és a - tagállamok képviselőiből álló - tanács tárgyalói által előkészített szabályozást az Európai Parlament ratifikálná és nem az egyes tagállamok. Magyarország szerint ezzel sérül a tagállami, nemzeti szuverenitás, ezért a nemzetállami parlamentek várhatóan nem fogják elfogadni ezt a megoldást - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, aggályokat vet fel az is, hogy a tárgyalások során a döntés minősített többséggel történik, nem pedig egyhangú, konszenzuson alapon. Kiemelte, a bizottság leválasztaná a megállapodások tárgyalásáról a választott bíróságok vitarendezési mechanizmusban játszott szerepének szabályozását. A mechanizmussal, azaz a beruházás-védelemmel összefüggő ügyekkel kapcsolatban vegyes, megosztott hatáskört képzel el a bizottság, amely azt jelentené, hogy a tagállamoknak is komoly szerep jutna a választott bíróságok felállításában. Lesz fellebbviteli fórum a bizottságoknál és egy tagállami parlamenti döntés adott esetben vétót is jelenthet a bizottság nem megfelelő felállítása, vagy működése esetén - húzta alá. Az államtitkár véleménye szerint Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének szeptemberi évértékelő beszédéből az derült ki, hogy a központosítással a bizottság hatásköre erősödik. Ez ellentmond az Európai Unió alapszerződésének, amely nem ad ilyen jogosítványokat a bizottságnak - mondta. Mikola István kijelentette, Magyarország nem ért egyet a központosító, föderális Európa létrehozására irányuló törekvésekkel, ugyanis az egyes tagállamok eltérő kultúrája és történeti öröksége teheti naggyá az uniót. Meg kell hagyni a nemzetállamoknak azt a lehetőséget, hogy az identitásukat, kultúrájukat ápolni tudják és konszenzusos alapon kereskedelemről, szabadkereskedelemről és más multilaterális kapcsolatok meghozataláról döntéseket hozzanak - mondta. Magyarország ugyanakkor egyetért az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy fel akarja gyorsítani a szabadkereskedelmi kapcsolatok létrehozásának folyamatát, ugyanis komoly érdeke Európának, hogy ne maradjon le a globális kereskedelmi versenyben - tette hozzá a politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.